Binnenland
NOS

Zelf checken of je e-mailadres is gehackt op politie.nl

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelf checken of je e-mailadres is gehackt op politie.nl

De politie heeft een database met 60.000 e-mailadressen toegankelijk gemaakt. Wie denkt te zijn gehackt, kan zijn e-mailadres invoeren. Als het adres voorkomt in de database, krijgt de eigenaar een bericht.

De politie stuitte op de e-mailadressen tijdens onderzoeken naar cybercriminaliteit en heeft ze in beslag genomen. Daarmee is de database niet uitputtend. De gegevens kunnen al zijn doorverkocht aan anderen, of gestolen zijn door criminelen die nog niet door de politie zijn gepakt.

De politie adviseert daarom met enige regelmaat opnieuw te controleren of een e-mailadres is misbruikt en ook andere databases met gestolen e-mailadressen te controleren, zoals haveibeenpwnd.com.

"We zijn altijd heel zorgvuldig met het afsluiten van onze woningen, maar je moet ook opletten met het afsluiten van de achterdeur van je internet", vertelt Ron de Milde, van de afdeling Digitale Dienstverlening bij de politie, in het NOS Radio 1 Journaal.

Wie ontdekt dat zijn e-mailadres in de database van de politie voorkomt, krijgt hulp bij het nemen van maatregelen. Vanwege de privacywetgeving mag de politie slachtoffers niet zelf actief informeren.

De oproep werkt in ieder geval vandaag, zegt De Milde. "Normaal hebben we ongeveer 300 tot 500 mensen tegelijk op onze website, nu tussen de 5000 en 7000. Sinds het bericht online staat, zijn 55.000 mensen naar onze website gekomen."

Ster advertentie
Ster advertentie