Binnenland
NOS

Paradise Papers: 'Veel van die constructies lopen via Nederland'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Paradise Papers: 'Veel van die constructies lopen via Nederland'

' s Werelds grootste bedrijven, staatshoofden en grote namen uit de politiek, entertainmentindustrie en sport: allemaal komen ze voor in de net gelekte Paradise Papers.

In de 13,4 miljoen documenten is te lezen hoe belastingen worden ontweken via constructies in belastingparadijzen, die overigens in de meeste gevallen gewoon legaal zijn.

De Britse Queen Elizabeth zou zo'n 10 miljoen pond hebben geïnvesteerd in een fonds op de Kaaimaneilanden. Die investering is nooit openbaargemaakt, schrijft The Guardian.

Een andere opvallende naam die opduikt is die van de Canadese premier Justin Trudeau. Zijn goede vriend en fondsenwerver Stephen Bronfman zou betrokken zijn geweest bij het wegsluizen van miljoenen dollars naar de Kaaimaneilanden. Trudeau riep na de onthullingen in de Panama Papers nog op tot actie tegen belastingontwijking.

In de Paradise Papers staat ook hoe multinationals, waaronder Apple, Nike en Uber belastingen ontwijken via constructies met offshore-bedrijven. Dat zijn vennootschappen die gevestigd zijn op plekken waar vermogen nauwelijks wordt belast.

Ook artiesten Madonna en Bono komen erin voor. De Amerikaanse zangeres zou een farmaceutisch bedrijf gebruiken om belasting te ontwijken, de Ierse U2-zanger zou daartoe in een winkelcentrum in Litouwen hebben geïnvesteerd.

Ster advertentie
Ster advertentie