Naar homepage
Binnenland

Ziekenhuisdirecteur verbaasd over plannen Bruls: 'Ik hoorde de plannen met open mond aan'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuisdirecteur verbaasd over plannen Bruls: 'Ik hoorde de plannen met open mond aan'

De ziekenhuisdirecteur van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis maakt zich grote zorgen om de plannen van burgemeester Bruls om met oud en nieuw jongerenfeesten te organiseren. "Ik heb met open mond de plannen aangehoord", zegt hij bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

Zonder evenementen voor jongeren wordt het "een hele forse uitdaging" om tijdens oud en nieuw de veiligheid te garanderen. Daarvoor waarschuwt Hubert Bruls van het landelijke veiligheidsberaad in het Algemeen Dagblad en bij Op1. De burgemeester pleit daarom voor het organiseren van kleinschalige feestjes voor jongeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Elke dag worden operaties uitgesteld'

De directeur van het Rotterdamse ziekenhuis Peter Langenbach vindt het een slecht plan. "In ziekenhuizen liggen nog veel Covid-patiënten en is 40 tot 60 procent van de reguliere zorg afgeschaald. Elke dag krijgen patiënten te horen dat hun operatie niet doorgaat, er zijn nog steeds regio's waar de spoedafdelingen dichtgaan. Dan hebben we net een aantal maatregelen zien verminderen en maken we deze grote stap?"

Terug bij af

De ziekenhuisdirecteur werpt ook een blik op andere landen, waar hetzelfde idee zonder succes is uitgevoerd. "Dit is eerder al geprobeerd in Canada, met Thanksgiving. Daar kwam twee weken later een enorme explosie van het aantal besmettingen. Als wij dat in Nederland ook voor mekaar krijgen, dan zijn we weer terug bij af half januari."

Andere sectoren

"Ik zeg dat niet alleen voor de gezondheidssector waar ik voor spreek. Al wordt soms gesuggereerd dat het in de ziekenhuizen alweer rustig is, het ligt nog steeds hartstikke vol", zegt de ziekenhuisdirecteur. Het loslaten van de maatregelen met oud en nieuw kan ervoor zorgen dat andere sectoren ook pas later weer open kunnen, denkt Langenbach. "Dat is ook niet goed voor de economieDaar maak ik me ook zorgen om."

Langenbach snapt wel de behoefte van jongeren. "Je moet goed kijken naar de mogelijkheden die er wél zijn. Als het in kleine groepen kan en op een digitale manier, dan ben ik daar voorstander van", zegt Langenbach. "Ik snap ook dat andere mensen behoefte hebben aan contact, daar wil ik niet aan voorbij gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie