Binnenland
NOS

Hongaren reageren op Europese strafprocedure: 'ze kunnen ons niets maken'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongaren reageren op Europese strafprocedure: 'ze kunnen ons niets maken'

In Hongarije wordt verdeeld gereageerd op het besluit van het Europees Parlement om de artikel-7 strafprocedure te beginnen tegen de Hongaarse regering. Correspondent Mitra Nazar ging de straat op in Boedapest en zag dat er twee werelden in Hongarije bestaan.

Hoe reageert Hongarije op de Europese strafprocedure?

Op een pleintje in het centrum van de stad zijn een paar honderd mensen bijeen gekomen om te protesteren tegen de regering-Orbán. De demonstratie is georganiseerd door een aantal oppositiepartijen, die momenteel erg klein zijn. Onder meer een bord met ‘Bedankt Sargentini’ wordt omhoog gehouden.

Artikel 7-procedure

Premier Viktor Orbán kreeg vorige week forse kritiek in een rapport van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Zo schreef ze dat de democratie, de onafhankelijke rechtsstaat en fundamentele rechten worden bedreigd.

Aan de andere kant van de stad hangt een heel andere sfeer. “Alsof je een andere wereld instapt”, aldus Nazar. “Ze kunnen ons niet straffen in Brussel. Hongarije is Hongarije en ze kunnen ons niet maken”, zegt een man tegen haar. “Wij hebben gekozen voor Orbán en wij hebben gekozen voor geen migranten”, zegt een ander.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ze merkt tevens dat de strafprocedure anders wordt uitgelegd door de pro-regeringskranten. Waar het rapport van Sargentini gericht is op de uitholling van de democratische rechtsstaat, leggen zij de Europese kritiek uit als een manier om Hongarije migranten op te dringen.

Vandaag komt de Hongaarse regering bijeen om een antwoord te formuleren op de Europese strafprocedure.

Ster advertentie
Ster advertentie