Binnenland
KRO-NCRV

Marijnissen eist veroordeling Turkije wegens vasthouden gemeenteraadslid SP

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marijnissen eist veroordeling Turkije wegens vasthouden gemeenteraadslid SP

Lilian Marijnissen, leider van de SP, wil dat het kabinet Turkije veroordeelt wegens het vasthouden van Murat Memis, fractievoorzitter van haar partij in de gemeenteraad van Eindhoven. Ze wil dat minister Blok naar Turkije vliegt om de kwestie op te lossen. Lukt dat niet, dan wil ze dat Nederland Turkije economische sancties oplegt. Dat zei Marijnissen in NPO Radio 1 programma 1 op 1.

Marijnissen eist veroordeling Turkije wegens vasthouden gemeenteraadslid SP

Blok op het vliegtuig

"De Nederlandse regering mag best wel wat fanatieker optreden. Laat Blok maar op het vliegtuig stappen om Murat in Turkije op te halen", stelt Marijnissen. "Laat hem maar de druk opvoeren richting Turkije."

De SP-voorvrouw sluit zelfs economische sancties niet uit jegens Ankara. "Want wat is straks het alternatief? Stel nu onverhoopt dat Murat vast blijft zitten. Maar het toch te gek voor woorden dat een Nederlandse volksvertegenwoordiger zijn werk niet kan doen omdat hij vastzit in Turkije vanwege uitspraken die president Erdogan niet bevalt?".

Öztürk versus Arib

Memis werd 30 april in Turkije opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de PKK van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Na vier dagen mocht hij de cel uit, maar hij mag het land sindsdien niet verlaten. Op 2 juli moet hij zich voor de rechter verantwoorden.

Het is niet voor het eerst dat een SP’er wordt beschuldigd van sympathieën voor terrorisme. Onlangs beschuldigde Denk-Kamerlid Öztürk Sadet Karabulut van hetzelfde. Kamervoorzitter Arib ontnam hem daarop het woord. Deze week maakte het bestuur van de Tweede Kamer bekend Öztürk niet nader te straffen omdat het daar de middelen niet voor heeft.

Lilian Marijnissen vindt dat de voorzitter van de Tweede Kamer dat gereedschap wel moet krijgen."We moeten alles uit de kast halen om dit te stoppen. Je mag niet zo maar mensen valselijk beschuldigen zonder dat je bewijs hebt."

Ster advertentie
Ster advertentie