Naar homepage
Binnenland

Advocaat Jan Boone: 'Misbruikschandaal maakt katholieke kerk tot criminele organisatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Jan Boone: 'Misbruikschandaal maakt katholieke kerk tot criminele organisatie'

De katholieke kerk is een criminele organisatie die verboden moet worden. Het decennialang verzwijgen van seksueel misbruik bij kinderen maakt de kerk ‘griezeliger dan de maffia’. Dat zegt advocaat Jan Boone vandaag in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Een pedofiel in Nederland krijgt vier jaar gevangenisstraf en kan daarna nergens meer wonen omdat hij overal wordt uitgekotst,” zegt Boone. “Maar een pastoor of priester wordt overgeplaatst naar een ander dorp en gaat daar rustig verder zonder dat hij gestraft kan worden.”

Boone stelt vraagtekens bij het celibaat, wat zou bijdragen aan het misbruik. “Je zet alle mannen bij elkaar en zegt dat ze niet mogen trouwen. Als je dan ook nog een schooltje opricht om kinderen vervolgens te misbruiken, dan is er iets heel ergs aan de hand.”

Zero tolerance-beleid

Boone gelooft niet in de belofte van de paus om vanaf nu een zero tolerance-beleid voor misbruik te hanteren. “Gaat de paus dan aangifte doen? Als de paus in elk geval van misbruik aangifte doet bij de politie, zodat er een gevangenisstraf volgt, dan noem ik dat zero tolerance. Maar als je een briefje schrijft waarin je zegt ‘we vinden dat het nu echt niet meer kan’, dan vind ik dat echt onvoldoende.”

Volgens Boone is er geen platform waar de pastoors en priester die kinderen misbruiken worden vervolgd. “De kerk is zo machtig dat al die mensen onschendbaar zijn geworden. Dat kan onmogelijk in een democratie.”

‘Maffia verkracht geen kinderen van acht jaar’

Boone hoopt dat een rechter zal vaststellen dat de katholieke kerk een criminele organisatie is. “Dan is die organisatie strafbaar, en zijn de leden strafbaar.” De advocaat vergelijkt de kerk met de maffia. “Ik vind dat de maffia een kindervereniging vergeleken met de kerk. De maffia verkracht geen kinderen van acht jaar. Een beetje in coke handelen, dat mag ook niet. Maar dat is nog steeds niet het verkrachten van kinderen. De kerk is griezeliger dan de maffia.”

De advocaat zou het een positief signaal vinden als mensen geen lid meer willen zijn van de katholieke kerk. “Of je nou bisschop of paus bent, je zou geen lid moeten willen zijn van deze criminele organisatie. Pas dan houdt het misbruik op.”

Ster advertentie
Ster advertentie