Binnenland
KRO-NCRV

Gökmen T. wil geen advocaat, hij kreeg André Seebregts

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gökmen T. wil geen advocaat, hij kreeg André Seebregts

Advocaat André Seebregts heeft een bijzonder jaar. Hij probeert de kinderen van IS-vrouwen terug te halen, verdedigt de verdachte van de moord op Derk Wiersum én tramschutter Gökmen T. Die laatste zelfs tegen de wil van T.

Advocaat André Seebregts over bewogen jaar


T. is verdachte van de tramaanslag in Utrecht begin dit jaar, waarbij vier doden en zes gewonden vielen. T. weigert pertinent verdediging. Seebregts noemt het merkwaardig dat hij van de rechtbank de verdediging toch op zich moeten nemen terwijl het OM, het Pieter Baan Centrum en T. zelf dit niet nodig achten.

"Als mensen al gedwongen een advocaat krijgen, dan zijn ze vaak volkomen psychotisch." Het Pieter Baan Centrum oordeelde dat T. zwakzinnig is, maar wel in staat is zijn eigen proces te bewaken.

Misverstand

Vorige week werd veelvuldig besproken dat T. - ondanks een bevel van de rechtbank - toch niet naar de regiezitting is gekomen. Naar verluid omdat hij te veel geweld zou hebben gebruikt in het huis van bewaring.

"Ik denk dat er een misverstand was", zegt Seebregts. T. zou volgens de advocaat hebben gezegd dat áls hij gedwongen zou worden naar de rechtbank te komen, hij zich heftig zou verzetten. Na overleg met alle partijen is besloten om T. - omdat het geen inhoudelijke zittingsdag betrof - daar te laten. "Ik geloof dat dit is wat er gebeurd is."

'Heel onwenselijk'

Hoe verdedig je iemand geen advocaat wil en ook niet met je praat? "Dat is dus heel moeilijk," zegt Seebregts. Hij kan er weinig over zeggen omdat hij ook geen instructies van zijn cliënt heeft gehad om met de pers te praten. Het lastigst is dat hij niet weet wat hij voor T. moet bepleiten in de rechtszaal, terwijl deze keuzes van grote invloed zijn op zijn mogelijke straf en verdere leven. "Dit is heel onwenselijk."

Quote

Als ik het niet doe, krijgt T. een andere advocaat

Seebregts kijkt niet uit naar de verdediging, maar neemt naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid als advocaat. "Als ik het niet doe, krijgt T. een andere advocaat toegewezen."

De raadsman denkt dat juist in dit soort heftige gevallen, waar de gepleegde feiten ernstig zijn en de maatschappelijke impact groot, het belangrijk blijft om de rechten van de verdachten te waarborgen.

Bewogen jaar

Advocaat Seebregts had een bewogen jaar met veel grote zaken. Zo staat hij de neef van Ridouan Taghi bij die wordt verdacht van de moord op collega-advocaat Derk Wiersum en probeert hij - soms op activistische wijze - de kinderen van IS-strijders terug te halen naar Nederland. Kijk en luister hier naar het volledige gesprek tussen hem en Ghislaine Plag uit Spraakmakers.

Ster advertentie
Ster advertentie