Binnenland
AVROTROS

Katten jagen er 's nachts op los en het aantal slachtoffers is zorgwekkend

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Katten jagen er 's nachts op los en het aantal slachtoffers is zorgwekkend

Staatsbosbeheer en de vogelbescherming maken zich zorgen over de slachtingen die de kat aanricht. Jaarlijks zijn zeker 40 miljoen muizen, vogels, konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren slachtoffer van het jachtinstinct van onze huiskatten.

En hierdoor staan kwetsbare diersoorten in bepaalde natuurgebieden onder druk. "Denk bijvoorbeeld aan weidevogels zoals de grutto. Die broedt op de grond. Als er dan een kat langskomt, dan is het heel makkelijk voor hem om een jong te pakken", vertelt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming.

Wat je kat 's nachts uitspookt

'Meer dan 10 huiskatten in het bos per nacht'

In het Brabantse bos Zoomland zijn vooral bosvogels prooi voor de kat. Maar ook veel zeldzaam voorkomende zoogdieren in het bos neemt hij te grazen: "Recent nog een hermelijn, daarvan zie ik er maar 1 of 2 in het jaar. Dus dat is doodzonde", zegt boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap.

Hij baalt van het grote aantal huiskatten dat 's nachts op stropers tocht gaat in het bos. "Op camera's zie ik per nacht soms wel meer dan 10 verschillende katten door het bos sluipen. Het zijn leuke beesten, maar ze heten niet voor niets huiskatten. Die horen niet rond te lopen in de Nederlandse natuur. Ze zijn een grote bedreiging voor inheemse diersoorten."

De cijfers

  • In Nederland worden ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden.
  • Schattingen over het aantal slachtoffers dat een kat gemiddeld maakt lopen uiteen tussen de 18 en 40 dieren per jaar.
  • Onze huiskatten doden jaarlijks tussen de 40 en 80 miljoen dieren in Nederland. Ongeveer een kwart hiervan is vogel.
  • Naast de huiskatten lopen ook tussen de 150.000 en 1,2 miljoen verwilderde katten rond in de natuur.
  • Verwilderde katten maken jaarlijks nog veel meer slachtoffers. Schattingen lopen uiteen tussen de 100 en 600 dieren, per kat
  • Jaarlijks is de kat in Nederland verantwoordelijk voor honderden miljoenen dode dieren.

Jagen met een volle maag

Onze huiskatten gaan niet op jacht om te eten, volgens De Jonge. "Ze krijgen overdag genoeg brokjes van hun baasje. Ze jagen puur vanuit instinct. En omdat ze een volle maag hebben, zitten ze volop energie waardoor ze nog dodelijker zijn."

"Overdag ligt hij te spinnen in de vensterbank, maar 's nachts leggen ze makkelijk 3 of 4 kilometer af." Iets wat veel kattenbaasje volgens de boswachter niet altijd weten. Veel mensen geloven niet dat hun kat op jacht gaat 's nachts. "Dat komt omdat het een kant is die we niet kennen. Of niet willen kennen. Het jachtinstinct van de kat stuit ons tegen de borst."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie