Binnenland

Dit mag je niet missen op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je niet missen op NPO Radio 1

Op deze pagina vind je een artikel met een selectie van het beste dat deze week op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor deze week

Pierre Bokma
Acteur Pierre Bokma speelt de dichter Ka in het toneelstuk 'Sneeuw', naar het gelijknamige boek van de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. NTGent maakte een eigen bewerking van deze roman, die zowel geïnspireerd is door het land Turkije als door de grote Turkse gemeenschappen in tal van Europese steden. Frenk van der Linden praat een uur lang met Bokma in Radio Kunststof.

Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas
Voor dit bijzondere sinterklaasverhaal zijn de hoofdrolspelers uit de moderne klassieker 'Alleen maar nette mensen' weer bij elkaar gebracht. David, de jood uit Amsterdam-zuid die lijkt op een Marokkaan. En Rowanda, de alleenstaande moeder uit de Bijlmer. Overal in Nederland moet de keuze gemaakt worden: wat doen we dit jaar met de Zwarte Pieten? De schrijver Robert Vuijsje is zaterdag te gast in De Taalstaat.

Sportgala
Aan het eind van ieder jaar organiseert NOC*NSF in samenwerking met de NOS het Sportgala. Op dit evenement worden de beste sporters van het jaar in het zonnetje gezet. Zondag worden de nominaties van het Sportgala bekend gemaakt. In de volgende categorieën worden de sporters van het jaar gekozen:

  • Sportman
  • Sportvrouw
  • Paralympische Sporter
  • Sportploeg
  • Coach
  • Young Talent

Langs de Lijn besteedt vanaf 18.00 uur uitgebreid aandacht aan de nominaties van Sportgala.

Gisteren gemist

Steeds minder basisscholen in Nederland bieden schoolzwemmen aan. In 1991 bood 90% van de scholen schoolzwemmen aan, inmiddels is dit nog maar 32%. Schoolzwemmen wordt gezien als tijdrovend en het gaat ten koste van andere vakken. Omroep Gelderland constateerde dat op de scholen waar wordt gezwommen, de leerkrachten aangeven dat het erbarmelijk gesteld is met de zwemvaardigheid van de kinderen.

Afgelopen week was daar ineens het nieuws van een 14-jarig meisje dat zich laat invriezen omdat zij kanker heeft en hoopt in de toekomst te kunnen genezen. Je kunt je naast cremeren of begraven dus ook laten invriezen... Dat is tenminste wat cryonisten doen. Luc belde met één van de elf Nederlandse cryonisten:

Ster advertentie
Ster advertentie