Binnenland

Madame Machiavelli: Zijn we beter af met meer vrouwen aan de top?

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Madame Machiavelli: Zijn we beter af met meer vrouwen aan de top?

In de laatste aflevering van Madame Machiavelli gaan Chazia Mourali en haar dochter Jasmijn in gesprek met socioloog Bram de Zwaan, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker, schrijfster Nelleke Noordervliet en Marleen Stikker, directeur van De Waag in Amsterdam. Vanuit de lounge van Hard Rock Hotel American praten zij over de hoofdpunten van het programma met de vraag: de opmars van vrouwen is niet te stuiten, vrouwen zijn betere leiders en dus ziet de wereld er over 25 jaar beter uit?

#6 - Het slotdebat

Dat de opmars van vrouwen niet te stuiten is, is duidelijk. Dat komt onder andere doordat op de werkvloer de fysieke dominantie van mannen verdwenen is, want 'typisch mannenwerk', fysiek werk, is langzaam verdwenen. Dankzij het feit dat meisjes in de wereld de afgelopen eeuw meer toegang tot onderwijs hebben gekregen, zijn zij ook beter opgeleid en zien vrouwen dat 'zij ook kunnen wat mannen kunnen'. Tegelijkertijd is het conservatieve denken zoals je veel in religie ziet minder geworden.

Maar kun je ook zeggen dat vrouwen betere leiders zijn, kijkend naar het verleden? Bram de Zwaan: "Ik geloof niet dat vrouwen betere leiders zijn geweest dan mannen. Ik denk wel dat vrouwen andere accenten leggen omdat ze vanuit een outsiders-positie de macht hebben gekregen." Jet Bussemakers vult aan dat je dat ook ziet bij conservatief-rechts in Amerika: "daar zitten ook heel veel vrouwen bij, die tegen abortus en tegen emancipatie zijn."

Het beeld van 'goed leiderschap' is een beeld dat is verschoven naar goed samenwerken, complexiteit en diversiteit. Bij bedrijven waar diversiteit in de top zit wordt ook beter leiderschap gegeven. In een monocultuur vindt meer slecht leiderschap plaats, want iedereen denkt hetzelfde. Dus vrouwen zijn niet betere leiders, maar mannen én vrouwen samen zorgen wel voor beter leiderschap.

Gerelateerde podcast

Madame Machiavelli

Madame Machiavelli

Ster advertentie
Ster advertentie