Binnenland
AVROTROS

Nederlandse kraamzorg wankelt door tekort aan 2000 kraamverzorgers

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse kraamzorg wankelt door tekort aan 2000 kraamverzorgers

"Als je nu nog kraamverzorging zoekt voor augustus, ben je erg laat", vertelt Mirjam Dingemans van Klavertje Vier Kraamverzorging uit Leidschendam bij EenVandaag. Niet alle ouders zullen de komende tijd de 49 uur aan kraamzorg, waar ze recht op hebben, ontvangen. Dit wordt veroorzaakt door een te hoge werkdruk, ziekteverzuim én een tekort aan verzorgers.

Tekort aan 2000 verzorgers zorgt dat Nederlandse kraamzorg wankelt

Minder personeel, minder tijd voor gezinnen en een hoog ziekteverzuim onder personeel. Zo omschrijft het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de huidige stand van de kraamzorg. Mirjam Dingemans van Klavertje Vier Kraamverzorging uit Leidschendam bevestigt dit. Ze moet toekomstige ouders die gebruik willen maken van haar diensten, regelmatig 'nee' verkopen. "Wij zitten tot en met oktober helemaal vol."

Nu al te laat

"De grotere bureaus hier in de regio Den-Haag hebben in september en oktober nog wel plek. Maar mensen moeten er dus wel vroeg bij zijn. Als je nu nog kraamverzorging zoekt voor augustus, ben je erg laat", vertelt Dingemans.

Wie in de regio Zuid-Holland in augustus een kind verwacht, moet zich volgens de kraamverzorgster dus al voorbereiden op minder dan 49 uur aan kraamzorg, het standaard aantal uur waar een gezin recht op heeft. "De zomer is altijd lastig, personeel wil ook op vakantie, maar het aantal baby's zijn natuurlijk niet minder."

Haast, hoge werkdruk en verzuim

Als er twee ouders zijn die beide zorg kunnen verlenen en het gaat goed met de baby, is dat niet per se een probleem. "Voor sommige gezinnen is een uurtje of 3 per dag genoeg. Maar ik zie ook gezinnen waarbij ik na 4 uur denk: deze mensen hebben gewoon echt meer nodig. Ik wil hier eigenlijk nog niet weg, dat voelt niet goed."

En voor kraamverzorgsters zelf, werkt het ook niet lekker. Meerdere gezinnen op een dag betekent meer reistijd en meer administratieve handelingen. De werkdruk en het ziekteverzuim zijn hierdoor hoog. Ook dat herkent Dingemans: "Ik heb acht mensen in dienst, waarvan er één ziek thuis zit, en één aan het re-integreren is."

Je leest de rest van dit artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie