Frankrijk verliest twee topchefs in één jaar: 'Alsof Elvis Presley was overleden'
- Nieuws
- Frankrijk verliest twee topchefs in één jaar: 'Alsof Elvis Presley was overleden'
Een schok voor de gastronomische wereld in Frankrijk en daarbuiten. De beroemde chefkok Joël Robuchon overleed gisteren. Hij kreeg in zijn leven 32 Michelinsterren voor zijn verschillende restaurants. Op 73-jarige leeftijd overleed Robuchon in Genève aan alvleesklierkanker. Spijtig genoeg was dat niet de eerste Franse topchefkok die dit jaar is overleden. In januari van dit jaar overleed Paul Bocuse, de ‘paus van de Franse keuken’, op 93-jarige leeftijd.
Eerder gehoord: Beroemde Franse chefkok overlijdt
In Zijn heengaan werd bekendgemaakt door de Franse minister van Binnenlandse Zaken, om te verhelderen hoe belangrijk Frankrijk haar chefs vindt. #MonsieurPaul werd trending, Frankrijk was in nationale rouw.
(Foto: Joël Robuchon (links) op de begrafenis van Paul Bocuse eerder dit jaar.)
Heb je al gegeten?
Rouwen deed destijds ook de chefkok van Restaurant Bosch, Ferry van Houten. Hij werkte in 1980 als leerling in de keuken van Paul Bocuse. Op 20-jarige leeftijd reed Van Houten op de bonnefooi naar Bocuse om zijn diensten aan te bieden. Op de vraag of hij in de keuken aan de slag mocht reageerde de Franse chefkok: "Heb je al gegeten?" Na een vijfgangendiner was Van Houten aangenomen. "Vraag me niet waarom, maar het klikte gewoon tussen ons."
Cuisine de marché
Volgens van Houten wordt Bocuse ten onrechte genoemd als de grondlegger van de nouvelle cuisine, die bekendstaat om zijn kleine porties. In plaats daarvan moeten we Bocuse herdenken om zijn cuisine de marché, de benadering waar verse producten op de markt worden gekocht om vervolgens optimaal te bereiden, zonder teveel poespas of extra’s.
Over de status van Bocuse is hij duidelijk: "Voor Frankrijk was het alsof Elvis Presley was overleden." In januari was hij aanwezig bij de begrafenis van de topchef, samen met de gehele gastronomische wereldtop. Van Houten schudde daar nog de hand van Joel Robuchon. "Ik kan het nu wel vertellen," zegt Van Houten, "Maar ik was al een tijdje in het geheim in opdracht van Robuchon op zoek naar een Amsterdamse locatie voor zijn restaurant. Dat zal er nu niet meer inzitten."
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.