Binnenland

Amnesty: duizenden vrouwen en meisjes verkracht door leger Nigeria

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amnesty: duizenden vrouwen en meisjes verkracht door leger Nigeria

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat duizenden vrouwen en meisjes in Nigeria zijn verkracht door leden van het regeringsleger. Dat gebeurde volgens Amnesty in afgelegen kampen, waar zowel Nigeriaanse militairen als leden van een militie waar het leger mee samenwerkt de vrouwen naartoe brachten.

In het rapport They betrayed us beschrijft Amnesty hoe vrouwen en meisjes in de afgelegen kampen zijn verkracht, soms in ruil voor voedsel. Het gaat om vrouwen en meisjes die eerst leefden in dorpen die in handen waren van de islamitische terreurbeweging Boko Haram.

'Altijd begrafenis'

De mensen die Amnesty sprak, zeggen dat vijftien tot dertig mensen per dag stierven door honger en ziektes. Ook in andere kampen kwamen dagelijks mensen om het leven. "Mensen sterven, er is altijd een begrafenis, een begrafenis, een begrafenis. Ik dacht dat het op een dag weleens de mijne zou kunnen zijn", zegt een vrouw in het rapport.

"De vrouwen vertelden dat ze eerst onder Boko Haram leefden. Toen het leger terug begon te slaan, trokken ze naar de steden. Daar werden vrouwen en kinderen in kampen opgesloten", vertelt Aster van Kregten in het NOS Radio 1 Journaal. Kregten is een van de opstellers van het rapport. "In de kampen waren de vrouwen volledig overgeleverd aan de militairen. Ze vertelden dat ze eerst eten kochten met geld. Toen dat op was met sieraden en kleding en toen ze dat ook niet meer hadden met hun lichaam."

Het leger van Nigeria spreekt de beschuldigingen van Amnesty tegen. In een verklaring noemt het leger het een "vals rapport over fictieve verkrachtingen".

Ster advertentie
Ster advertentie