Binnenland
MAX

Nieuwe beelden in documentaire geven unieke inkijk op gijzeling in Apple Store

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe beelden in documentaire geven unieke inkijk op gijzeling in Apple Store

Twee jaar geleden was het Leidseplein opeens het decor van wat wel een film leek, maar het niet was: de Apple Store-gijzeling. Daarover is nu een documentaire gemaakt met daarin unieke bodycam-beelden van de gijzelnemer. Roos Gerritsen maakte de documentaire en kreeg veel beeld tot haar beschikking. Zij vertelt in Villa VdB over de documentaire en de heftige gebeurtenis van die dag.

"Waarom de politie de beelden heeft vrijgegeven moet je ze zelf vragen, maar we hebben een goede relatie met ze", zegt Roos Gerritsen, onderzoeksjournalist bij AT5 en regisseur van de documentaire. Het is niet gebruikelijk dat de politie zulke beelden vrijgeeft maar in dit geval hebben ze dat wel gedaan. "Wij hebben wel een bijzondere rol gespeeld die avond tijdens de gijzeling. We kregen onder andere een foto van de gijzelnemer en hebben besloten deze niet te publiceren maar aan de politie te geven. Ik denk dat een combinatie van deze factoren ervoor heeft gezorgd dat wij die beelden hebben gekregen", zegt Gerritsen.

Abdel A.

"Zelf heb ik hem nooit persoonlijk ontmoet, maar Abdel A. is vast te komen zitten in de maatschappij. Op de beelden is te horen dat hij praat over zijn mentale problemen en dat hij drugs heeft gebruikt tijdens de gijzeling", zegt Gerritsen. In totaal praat hij ruim vijf uur met een politieonderhandelaar, delen van die gesprekken zijn ook te zien in de documentaire.

Documentaire

Veel mensen kennen wel het beeld van een gijzeling uit een film of een tv-serie, maar in het echt blijkt dit toch anders te zijn. "Je kon voor het eerst zien hoe het er echt aan toe gaat. Wat ik bijzonder vond aan het beeldmateriaal is dat ze het enigszins gezellig hebben met elkaar. Ze praten, maken grapjes en de gijzelnemer laat ook een heel ander beeld van zichzelf zien", aldus Gerritsen.

Er zijn niet alleen fragmenten te zien over de gijzelnemer maar ook van de mensen die zich verstopt hebben in een bezemkast. "Vanuit de kast bellen ze uren met de politie. Zij hebben echt doodsangsten uitgestaan", zegt Gerritsen.

De documentaire is op 22 februari om 20.00 uur te zien op AT5 en vanaf dan ook op Videoland.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie