Binnenland
MAX

Wat moet je doen als je opeens een gijzelaar bent?

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet je doen als je opeens een gijzelaar bent?

Stel nou dat je ook een keer de pech hebt dat je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent. Wat kun je nou het beste doen als je opeens een gijzelaar bent? Politie-expert Jeroen de Rijke maakte in zijn tijd bij de politie tientallen gijzelingen mee.

Was het slim van de 44-jarige gijzelaar om weg te rennen?

"Ja heel slim, die man zat echt constant in de dikke ellende en spanning. Hij zag een gouden kans en heel dapper en goed dat hij die gegrepen heeft. Je kunt er op zo’n moment ook op vertrouwen dat de hulpdiensten je zullen bij staan".

Uiteindelijk reed iemand van de Dienst Speciale Interventies de gijzelnemer aan. Was dat iets wat jij ook had kunnen doen?

"In mijn tijd was de DSI nog niet opgericht, het optreden bij situaties als gijzeling en ontvoeringen maakten deel uit van het werk van het arrestatieteam. De aanrijding ziet er op beeld natuurlijk heftig uit maar kennelijk was dat de beste oplossing om de verdachte uit te kunnen schakelen. Zeker met de informatie dat de verdachte een bomvest zou dragen, een automatisch wapen en een pistool bij zich had en hij achter de gegijzelde aanrent die vlucht voor zijn leven lijkt dit de beste oplossing. Schieten op een rennend persoon onder die omstandigheden is ook erg lastig."

Stel je had de pech dat je gister net een nieuwe telefoon kocht rond 17:30 uur. Wat kun je dan het beste doen?

"Blijf kalm. Altijd rustig blijven, kijken of je iemand kan waarschuwen, probeer via je telefoon contact te maken. Niet gaan panieken in ieder geval. Observeer: wat zie ik, kijken of je zo’n zaak uit te gaan."

Heb je dat op zo’n moment nog in de hand of neemt je instinct het helemaal over?

"Dat is heel lastig te zeggen omdat bijna niemand weet hoe je in zo’n situatie reageert. Bij een enorme hoeveelheid stress schakelt je brein over naar vlucht, vecht of freeze-modus en zal je vaak instinctief reageren. Je bent aan het overleven. Als zo'n situatie lang duurt zoals de gijzeling in Amsterdam en het lukt je rustig te worden en je ademhaling onder controle te krijgen dan kan je de situatie en de kansen beter overzien en inschatten. Probeer vooral contact te zoeken met de hulpdiensten. Maar het blijft natuurlijk enorm heftig als je in zo'n situatie raakt verzeild."

Een aantal mensen hadden zich in een kast verstopt, is dat iets wat jij zou adviseren?

"Ja heel slim om je schuil te houden en vanuit daar af te wachten hoe de situatie zich ontwikkelt."

Is het wijs om tijdens zo’n gijzeling in gesprek te gaan met de gijzelnemer of kun je contact maar beter vermijden?

"Je weet niet hoe doelbewust iemand is, is hij in de war? Onder invloed? Is het een hele gedreven actie of een paniek actie? Is het een uit de hand gelopen overval. In hoeverre is hij voor rede vatbaar. Maar als je de kans krijgt moet je hem zien af te leiden en op hem in proberen te inpraten."

Je hoort Villa Vdb van maandag t/m donderdag van 14:00 t/m 15:30 uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie