Binnenland

'Anonieme kritiek op Roemer is laf'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Anonieme kritiek op Roemer is laf'

[NOS] SP-Kamerlid Ronald van Raak is niet te spreken over zijn directe collega's die in het AD anoniem hun beklag doen over SP-leider Roemer. Hij noemt de kritiek laf. "Als je anoniem spreekt dan telt het niet."

Update: Roemer heeft zelf inmiddels ook gereageerd

In de krant zeggen SP'ers dat Roemer ongeschikt is als voorman. Twee Kamerleden doen dat op anonieme basis. Een van hen zegt dat Roemer sinds zijn aantreden als fractieleider in 2010 nooit iets heeft gedaan aan onderlinge spanningen.

Het andere anonieme Kamerlid zegt dat er een sfeer heerst van "het gaat fan-tas-tisch en fan-tas-tisch" maar dat iedereen kan zien dat het niet goed gaat met de SP. Roemer zou duiken en te weinig zelfkritisch vermogen hebben.

Van Raak zegt geraakt te zijn door de kritiek, maar relativeert ook. "Ik zie het toch vooral als een achterhoedegevecht van mensen die niet op lijsten komen en daar een beetje boos over zijn. Het is een klein clubje," zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1.

Buitenspel

"De Kamerleden zijn blijkbaar te onzeker van hun zaak om het in het openbaar te doen. Ze zijn misschien bang dat ze het op een democratische manier niet redden." Volgens Van Raak staat de SP juist open voor andere meningen. "Iedereen heeft kunnen stemmen over de keuzes voor het team, de koers en de campagnes. Dan ga je gezamenlijk de strijd voeren en dan vind ik het laf als je anoniem reageert in de krant. Dan zet je jezelf buitenspel."

Ook inhoudelijk begrijpt hij weinig van de kritiek. "Aan de ene kant wordt gezegd dat er geen keuzes worden gemaakt en aan de andere kant dat er allemaal verkeerde keuzes worden gemaakt."

Volgens de SP'ers in de krant profileert de partij zich met de zorg teveel als one-issuepartij. Van Raak: "Op de zorgcampagne ben ik heel trots. Je moet je successen ook vieren. En ik ben als Kamerlid ook met heel veel andere dingen bezig."

Luister hier naar het gesprek met SP-Kamerlid Ronald van Raak:

Ster advertentie
Ster advertentie