Binnenland
BNNVARA

Nog steeds varkens met hittestress

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog steeds varkens met hittestress

Het BNNVARA-programma Zembla kreeg deze week filmpjes toegestuurd van vrachtwagens vol oververhitte varkens. De beelden zijn gemaakt door actiebeweging Eyes on Animals, bij Boxtel en Apeldoorn. Volgens een dierenarts, die bij de opnames was, loopt de ademhalingsfrequentie van de varkens in de hitte op tot wel 180 per minuut. Dat is een teken van extreme hittestress. Onder normale omstandigheden halen varkens 30 keer adem per minuut. Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood, luidt in Vroege Vogels de noodklok.

Deze week loopt het kwik op sommige plekken op tot wel 40 graden, maar gaan de varkenstransporten gewoon door. En dat terwijl veetransporten bij een buitentemperatuur van 35 graden, sinds juli 2020 verboden zijn.

De nieuwe beleidsregel geldt niet voor wagens die zijn voorzien van een actief koelsysteem. Onlangs is in de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen om de maximale temperatuur voor diertransporten te verlagen van 35 naar 30 graden. Het kabinet heeft de motie nog niet uitgevoerd.

Reacties op de beelden

Op de filmpjes zijn varkens te zien, die hun bek wagenwijd openhouden om af te koelen. Verschillende dieren hebben ook schuim op de bek. De beelden zijn onder andere gemaakt in de omgeving van slachterij Vion in Boxtel. Het was in die regio tijdens de dag van opname tussen de 30 en 35 graden.

Dierenarts en varkenshouder Kees Scheepens was erbij. Hij zegt tegen Zembla dat de dieren, die te zien zijn op de filmpjes, tekenen vertonen van extreme hittestress. Varkens hebben snel last van de hoge temperaturen omdat ze de hitte niet makkelijk kwijtraken, aldus Scheepens.

De eigenaar van het bedrijf dat de bewuste varkens vervoerde laat aan Zembla weten dat de chauffeurs meer dan 2,5 uur buiten het terrein van slachterij Vion moesten wachten voordat de dieren konden worden gelost. Vion laat aan Zembla weten, dat het ongewenst is dat varkens in de hitte moeten wachten, maar legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de vervoerder. De NVWA zegt naar aanleiding van de beelden: "We zien enkele varkens die (voor)symptomen vertonen van hittestress. Dit vinden we naar om te zien en hebben deze beelden opgepakt als melding."

Brandbrief

Ook Varkens in Nood is flink geschrokken van de beelden. Directeur Frederieke Schouten constateert verder dat het aantal varkens, dat dit jaar naar verre bestemmingen als Spanje en Roemenië is vervoerd, flink is gestegen. En dat is opmerkelijk, omdat het Europees Parlement in februari nog met het advies kwam om de maximale reistijd voor diertransporten terug te brengen naar 8 uur.

Varkens in Nood vraagt landbouwminister Staghouwer deze week in een brandbrief welke stappen hij gaat ondernemen tegen de toename van langdurige buitenlandse transporten

Varkenstransport in de hitte

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie