Binnenland
NOSNTR

Politie wil discriminatie binnen organisatie strenger aanpakken: 'Ik was mezelf echt kwijt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie wil discriminatie binnen organisatie strenger aanpakken: 'Ik was mezelf echt kwijt'

De politie gaat discriminatie en racisme onder medewerkers harder bestrijden. Zo kunnen agenten die zich racistisch uiten tegen collega's voortaan rekenen op ontslag. In Nieuws en Co een gesprek met oud-politieagent Peris Conrad, die jarenlang te maken had met misstanden op de werkvloer.

"Mijn hart gaat tekeer. Ook een beetje ongeloof. Voor mij en voor vele anderen die inmiddels de organisatie verlaten hebben, komt het helaas te laat", zegt Conrad. "Het is iets wat ik vanaf dag één belangrijk heb gevonden. Goede mensen zijn eruit gestapt, nadat ze intern hebben geknokt om het probleem kenbaar te maken."

Erkenning

Conrad ging vorige week na 27 jaar weg bij de politie. Hij werd vanaf zijn eerste werkdag gediscrimineerd door collega's. "Houdbaarheidsdatum. De koek is op. PTSS opgelopen. Er is nu een Letter of Intent ondertekend, maar de erkenning voor degenen die weg zijn of die nu aan het omvallen zijn, waar gaan we die waarborgen? Waar is er de afgelopen 30, 40 jaar naar gekeken?"

Conrad noemt zijn vertrek 'pijnlijk'. "Het speelt allang, maar het is een week geleden dat ik definitief afscheid heb genomen van mijn tweede grote liefde. Dat doet pijn. Fysiek ging ik eronderdoor en mentaal werd het ook een spelletje. Als er dan bepaalde mind games met je gespeeld worden, op een gegeven moment ben je op."

Steunbetuigingen

"Ik kreeg een tsunami aan berichten. Overweldigend. Emotioneel. Een warme deken, want ik was mezelf echt kwijt. En dan krijg je weer de persoon voor ogen krijgt die je altijd bent geweest", aldus Conrad.

De politie belooft dus beterschap. Of Conrad ook vertrouwen heeft in de nieuwe aanpak? "Zeggen is één, doen is twee. Laten ze zich aanbevelen door Controle Alt Delete of door de vakbonden? Gaat de top ook kritisch naar zichzelf kijken? Dan zou ik er vertrouwen in kunnen hebben."

nc politie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie