Binnenland
NOS

Wat staat er in het regeerakkoord over klimaat? 'Nieuwe kabinet doet er wel een stevige schep bovenop'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat staat er in het regeerakkoord over klimaat? 'Nieuwe kabinet doet er wel een stevige schep bovenop'

Klimaatdeskundige Leo Meyer, betrokken bij het IPCC-klimaatpanel van de Verenigde Naties, bespreekt de klimaatplannen in het nieuwe coalitieakkoord dat woensdag is gepresenteerd. Meyer heeft het akkoord gelezen en de punten ingedeeld in de categorieën 'goed', 'niet goed', 'raar' en 'staat er niet in'. Hij lichtte zijn verdeling toe in NOS Met het Oog op Morgen.

"Nooit eerder is een grote bak met geld voor het klimaatbeleid vastgesteld. Het gaat om 35 miljard over tien jaar. Dat gaat verder dan het klimaatbeleid van het huidige kabinet en is ook beter in lijn met het beroemde Parijsakkoord. Het nieuwe kabinet heeft ook de ambitie om bij de kopgroep van Europa te horen. Nu bungelen we vrij onderaan, dus er is een inhaalslag à la Max Verstappen nodig om die kopgroep ook echt te bereiken", aldus Meyer.

"Maar het komende kabinet doet er dus wel een stevige schep bovenop met aangescherpte doelstellingen. 60 procent terugdringen van de broeikasgasuitstoot in 2030 en geheel naar netto 0 procent in 2050. Dat sluit ook beter aan bij wat de EU van plan is te doen."

Klimaatminister

"Een ander heel goed punt is dat er een minister van Klimaat komt, zodat er meer krachtig bestuur kan worden uitgevoerd. Nu is het allemaal ondergebracht bij Economische Zaken en andere departementen. Bovendien komt er een onafhankelijke wetenschappelijke raad van advies", zei Meyer.

"Ook kernenergie staat in het vakje goed. Er wordt gewerkt aan de voorbereiding. Maar eerder dan 2030 komt die kerncentrale er niet. Het duurt heel erg lang voordat je de locatie hebt gevonden en alle vergunningen rond zijn. En dan komt het hele bouwen nog, wat zeer ingewikkeld en duur is. Maar kernenergie kan wel een belangrijke bijdrage leveren aan het klimaatneutraal zijn in 2050", aldus Meyer.

"Maar niets is zonder nadelen. Het afval blijft een punt, omdat je toekomstige generaties opzadelt met radioactief afval dat duizenden jaren veilig opgeborgen moet worden."

Burgerparticipatie

"Dan de categorie 'niet goed'. We zitten met een geschonden vertrouwen in de politiek. Terwijl de energietransitie hele ingrijpende gevolgen gaat hebben tot achter de voordeur. Er staan heel veel maatregelen in het akkoord waar niet duidelijk is of de burger daar ook nog iets over te zeggen krijgt. Er staat wel een vaag zinnetje dat de burger betrokken zal worden bij het klimaatbeleid, maar dat vind ik veel te mager. Het idee van een burgerberaad is wel eens geopperd, daar zijn een aantal mogelijkheden die het kabinet lijkt te laten liggen", vertelde Meyer.

"Wat ik raar vind, is dat landbouw in de klimaatparagraaf helemaal niet voorkomt. Terwijl her een belangrijke sector is onder het klimaatakkoord wat al vastligt. Denk aan de methaanuitstoot van koeien en schapen, een veel sterkere broeikasgas dan CO2. Maar het land kan ook belangrijke bijdragen en oplossingen leveren voor het vastleggen van CO2 in land en bossen. Misschien is dat op één op andere manier tussen wal en schip geraakt."

Meyer: "Tot slot wat er niet in staat. Het is bekend dat er schaarste gaat dreigen voor de grondstoffen die we allemaal nodig hebben voor de energietransitie: zonnepanelen, batterijen, windmolens, stroomdraden. Daar is nog geen kabinetsbeleid over en dat zou er wel moeten komen."

oog zorg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie