Binnenland
NOS

Tweede Kamer: 'Rijksrecherche moet onderzoek doen naar mogelijk lek zaak-Poch'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer: 'Rijksrecherche moet onderzoek doen naar mogelijk lek zaak-Poch'

De Tweede Kamer wil een onderzoek door de Rijksrecherche naar een mogelijk lek in de strafzaak tegen Julio Poch. Maandag concludeerde een onderzoekscommissie dat iemand die zei uit kringen van het Koninklijk Huis te komen, geprobeerd heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de Transavia-piloot te beïnvloeden.

Eerste ondertekenaar van de schriftelijke vragen is D66-Kamerlid Sjoerdsma. "De Rijksrecherche kan mensen horen, documenten inzien. Niemand in Nederland moet zich boven de wet wanen. Die schijn bestaat nu wel en moet worden weggenomen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De vrouw zou in 2007, toen het onderzoek naar Poch nog maar bij weinig mensen bekend was, een officier van justitie hebben gevraagd of "die zaak tegen die Argentijnse piloot nou echt nodig was" en dat het "pijnlijk" was voor koningin Máxima.

De commissie kon niet vaststellen of de vrouw die belde ook echt werkte bij het Kabinet der Koningin, zoals ze zei. De commissie zegt ook dat de poging vruchteloos was. En volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is er vanuit het Koninklijk Huis geen bemoeienis met het onderzoek geweest.

Hoe kunnen zij op de hoogte zijn geweest ?

Een Kamermeerderheid van D66, SP, GroenLinks, PvdA, PVV en ChristenUnie, willen opheldering van demissionair premier Rutte en minister Grapperhaus. De partijen willen weten "waarom kringen rond het koninklijk Huis op de hoogte waren van de zaak-Poch, terwijl de kwestie op dat moment nog maar bij een gering aantal personen binnen het Openbaar Ministerie en de Nationale Recherche bekend was".

De parlementariërs willen van het kabinet horen of kan worden uitgesloten dat er destijds gelekt is. Ze wijzen erop dat inmenging in een strafrechtelijk onderzoek ontoelaatbaar is en dat het "zeer onwenselijk zou zijn als kringen rondom het Koninklijk Huis zich zouden hebben gemengd in een lopende strafzaak".

Reputatie Koninklijk Huis

De vragenstellers benadrukken dat het kabinet ook de Rijksrecherche heeft ingeschakeld om onderzoek te doen naar het lekken van het OMT-advies over het heropenen van de basisscholen, afgelopen weekend. Door de Rijksrecherche ook de affaire-Poch te laten onderzoeken, zou kunnen worden uitgesloten dat het Koninklijk Huis hierbij betrokken was, schrijven ze.

Sjoerdsma voegt eraan toe dat het ook gaat om de reputatie van het Koninklijk Huis. "De suggestie die gewekt is, mag niet onweersproken blijven."

poch onderzoek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie