Weer twee Kamerleden weg: een nieuwe trend?
- Nieuws
- Weer twee Kamerleden weg: een nieuwe trend?
150 handdrukken, een bos bloemen, een hartig woordje van voorzitter Martin Bosma en een emotionele afscheidsspeech. Morgen nemen wederom twee mensen afscheid van de Tweede Kamer: NSC-voorman Pieter Omtzigt en VVD-Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil. Het voelt misschien alsof zij de zoveelste in dit rijtje zijn. Volgens parlementair historicus Bert van den Braak is dat niet zo, maar "zien we wel een duidelijke verschuiving in de redenen waarom mensen vertrekken", zo vertelt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"Het zijn veel vaker persoonlijke redenen", vertelt Van den Braak. Omtzigt worstelt nog steeds met de nasleep van zijn burn-out, en Van den Hil heeft een nieuwe baan in de zorg aangenomen. "Wat we ook vaak zien is dat mensen een andere bestuurlijke functie krijgen en dus stoppen met hun werk in de Kamer", vertelt politiek redacteur Sandrine Thelosen ons.
Redenen van vertrek
Toch gebeurt dat laatste minder vaak dan vroeger. Functies als burgemeester of wethouder waren vroeger een logische volgende stap, maar tegenwoordig zoeken Kamerleden vaker hun geluk buiten de politiek. Of ze vertrekken omdat ze het niet eens zijn met de koers van hun partij — zoals bijvoorbeeld Lilian Helder (BBB), Rosanne Hertzberger (NSC) en Femke Zeedijk (NSC) deden.
Wat ook opvalt: Kamerleden blijven steeds korter zitten. "De samenstelling van de Kamer verandert tegenwoordig vaker", legt Thelosen uit. Er komen mensen binnen zonder politieke ervaring, en dan blijkt soms dat het werk gewoon niet bij je past. Volgens Van den Braak was het vroeger gebruikelijker dat je na tien jaar overstapte op een andere bestuurlijke functie. Nu gebeurt dat een stuk sneller.
Niet meer vertrekkende Kamerleden
Maar er is nog geen reden tot paniek. Meer wisselingen dus en om andere redenen, maar niet per se meer vertrekkende Kamerleden. "In de periode 2012–2017 waren het er 33 die afscheid namen", zegt Van den Braak. Daar zitten we nog lang niet aan op dit moment. "Maar het loopt al aardig op, we zijn natuurlijk nog maar net begonnen", voegt hij toe. De huidige lichting Kamerleden zit er sinds december 2023
Sommige mensen vinden het vertrek van Kamerleden – zeker op het moment dat ze uit de politiek stappen - kiezersbedrog. "Een andere baan past misschien niet helemaal bij de verantwoordelijkheid die je hebt als volksvertegenwoordiger", zegt Thelosen. Het is dan ook wel begrijpelijk dat de voorzitter van de Tweede Kamer – in dit geval Martin Bosma – zich vaak uitlaat over het feit dat dit niet de bedoeling is.
Wat de reden ook is — persoonlijke omstandigheden, een nieuwe kans of politieke onvrede — het laat zien dat het Kamerlidmaatschap minder vastomlijnd is dan vroeger. Pas aan het einde van deze kabinetsperiode zal duidelijk worden of er ook echt meer mensen vroegtijdig de blauwe bankjes verlaten.