Binnenland
KRO-NCRV

Wat is een goed alternatief voor het bejaardentehuis?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is een goed alternatief voor het bejaardentehuis?

Bejaardentehuizen zijn al een tijdje verleden tijd, maar de roep om woninginstellingen voor ouderen is niet minder geworden. Moeten er weer bejaardentehuizen komen of moet er gezorgd worden naar een nieuw alternatief? "Ik denk dat het verstandig is als er vanuit Den Haag wordt gezegd dat er zorgzame buurten moeten worden ingericht", reageert Marcel Canoy, hoogleraar Gezondheidseconomie aan de VU, bij Spraakmakers.

Zelfstandigheid

"Laten we er vooral voor zorgen dat er variëteit is", zegt Canoy. Ouderenzorg kan op verschillende manieren, vindt de hoogleraar. Bijvoorbeeld door hofjes in te richten, zorgzame buurten te creëren, met verzorgingstehuizen en ga zo maar door. Alexander Pechtold, oud-politicus van de D66, is het hiermee eens. "Dat oude model was verschrikkelijk. De nieuwe oude generatie wil zelfstandiger zijn."

Naar elkaar omkijken

Pechtold denkt ook dat het zonder invloed van de overheid kan. "Iets meer voor elkaar zorgen, naar elkaar omkijken, daar hebben we de overheid niet voor nodig", zegt de directeur van het CBR. "Als je in een complex woont waar bepaalde dingen voor je worden gedaan, helpt dat heel erg." Pechtold noemt een voorbeeld waarbij studenten en ouderen bij elkaar in een flat wonen en de studenten de ouderen helpen met dagelijkse taken.

Nostalgie

"De roep om bejaardentehuizen riekt naar valse nostalgie als politiek spel. We hebben er om goede redenen afscheid van genomen. Het hoorde niet bij de tijd, was te duur en niet zinvol", gaat Canoy verder. Dieuwke Biesma is directeur van Home Instead, een thuiszorginstelling die thuiswonende ouderen helpt. "Ons motto is langer gelukkig thuis. We kijken te veel naar de overheid die panden neer moet zetten."

Terug in de tijd

"Het gaat erom dat we de mens zien. We zijn zo individualistisch geworden. We hebben oog voor elkaar nodig", zegt Biesma. Anneke Westerlaken, voorzitter van Actiz, ziet ook mogelijkheden. "Meerdere generaties kunnen misschien samenwonen en voor elkaar zorgen", aldus Westerlaken. "De wensen van mensen zijn anders dan 50 jaar geleden. We kunnen niet terug in de tijd."

Gelukkiger

"Het wordt steeds belangrijker om eerder over je oude dag na te denken", gaat Westerlaken verder. Dat doet beller Arie Koolhaas al, maar piekert er niet over om zijn huis te verlaten. "Ik moet er niet aan denken dat ik in een bejaardentehuis ga wonen." En dat in tegenstelling tot beller Dick van der Maat. "Ik zou heel graag in een gewoon goed bejaardentehuis willen wonen en daar de verzorging krijgen die ik dan vast en zeker nodig zal hebben." Ook Brigitte Brinkel denkt er zo over: "Ik denk dat heel veel ouderen gelukkiger zijn in een bejaardentehuis."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie