Binnenland
BNNVARA

Wetenschappers in actie voor klimaat: 'We kunnen niet rustig achter ons bureau blijven zitten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers in actie voor klimaat: 'We kunnen niet rustig achter ons bureau blijven zitten'

Tientallen klimaatwetenschappers voerden vorige week maandag actie. Onder de naam 'Scientist Rebellion' kwamen zij samen op het Malieveld en liepen zij door de binnenstad. Ook blokkeerden ze een zijingang van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met hun actie willen ze aandacht vragen voor klimaatverandering. Vroege Vogels ging met hen in gesprek.

Een van de actievoerende wetenschappers is dr. Leo van Kampenhout: "Wetenschappers hebben fantastisch werk geleverd door de wereld op de hoogte te stellen van de klimaatnoodtoestand, samengevat in de rapporten van IPCC. Er gebeurt echter nog veel te weinig om het probleem bij de wortel aan te pakken."

Van Kampenhout: "Dit is een moreel probleem voor wetenschappers: de aanname dat het aanleveren van alarmerende informatie leidt tot adequate maatregelen is aantoonbaar niet juist. We kunnen niet rustig achter ons bureau blijven zitten terwijl het huis steeds sneller afbrandt, we moeten gaan spreken door daden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noodplan Klimaat

Scientist Rebellion eist een Noodplan Klimaat van onze regering. In dat Noodplan zou bijvoorbeeld opgenomen kunnen zijn:

Laat economische groei als maatstaf voor maatschappelijk welzijn los. Roep de Noodtoestand uit, stel een Klimaatcrisis Management Team in, geef regelmatig persconferenties, zet alles op alles om onze CO2 en CH4 (methaan) emissies tot 0 te reduceren in 2034. Niet in 2050 maar in 2034, omdat wij een historische verantwoordelijkheid hebben om onze uitstoot sneller te reduceren dan landen waar de bevolking nog onder een acceptabele levensstandaard leeft.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie