Binnenland
BNNVARA

Balkon omtoveren tot bijenparadijs: Caspar Janssen deed het

foto: Caspar Janssenfoto: Caspar Janssen
  1. Nieuwschevron right
  2. Balkon omtoveren tot bijenparadijs: Caspar Janssen deed het

In het voorjaar van 2019 besluit journalist Caspar Janssen zijn kale stadsbalkon om te toveren tot een paradijs voor bijen, vlinders en andere beestjes. Met vallen en opstaan en hulp van kenners weet hij zijn doel te bereiken. In zijn boek Het Bijenbalkon doet hij verslag van zijn zoektocht, en hij vertelt erover in Vroege Vogels.

Bijen op je balkon

Wat volgde is anderhalf jaar slepen met potten, planten, potgrond. Anderhalf jaar ompotten, zaaien, planten, snoeien, herschikken, water geven, zoeken naar geschikte inheemse planten en zaadjes, lezen, ontdekken, sjouwen, achter bijen en zweefvliegen aan hollen om ze te determineren.

Biodiversiteit op het balkon

Heeft het wezenlijk iets opgeleverd, zijn minideltaplan biodiversiteit? Zijn 65 soorten planten vormden in ieder geval een voedselbron en schuilplaats voor honderden soorten insecten. Tientallen soorten bijen, tientallen soorten zweefvliegen, maar ook pissebedden, regenwormen en springstaartjes, nachtvlinders en spinnen.

Er is dus best veel mogelijk op een balkon. En het heeft hem veel geleerd: over welke planten (biologisch, wild, inheems) goed zijn, welke kwekers je moet hebben, waar je zaadjes te kopen, welke potgrond (zonder turf!) te gebruiken.

Minder planten

Hoe nu verder? Helemaal terug kan naar nul hij niet over zijn hart verkrijgen, het zal wel uitlopen op een compromis: minder planten, minder grote planten, en ruimte voor twee stoelen en een tafeltje. Zodat hij ook weer eens op zijn balkon kan zitten.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie