Binnenland

De Premier League na de brexit: Britser, maar slechter

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De Premier League na de brexit: Britser, maar slechter

De Premier League is de beste en rijkste competitie ter wereld. Maar voor hoe lang nog? Dat is de vraag na het brexit-referendum.

Stap tijdens een zaterdag het veld op van een willekeurige voetbalclub en vraag aan een elftal in welk land de spelers later het liefst willen voetballen. De de kans is groot dat tien, zo niet elf spelers in koor roepen: Engeland!

Engeland is het walhalla van het internationale voetbal. Topspelers als Gareth Bale en Cristiano Ronaldo werden er groot. Zlátan Ibrahimovic speelde bij Ajax, Juventus, Inter Milan, Barcelona, AC Milan en Paris Saint Germain, maar die ene Engelse club ontbreekt nog. Kijk dus niet gek op als hij volgend seizoen in Manchester speelt.

De Premier League is de beste en rijkste competitie ter wereld. Dit seizoen verdeelden de twintig clubs omgerekend zo'n zeven miljard euro aan tv-gelden. En zo is de begroting van een schijnbaar nietszeggend clubje als Watford stukken hoger dan die van Ajax.

Maar nu is er de brexit - en kan het wel eens snel gedaan zijn met het aanzien van de Premier League.

Meer Britten, minder buitenlanders

De komende twee jaar nog niet, dan geldt de Europese regelgeving nog. Maar daarna? "De consequentie van de brexit is: minder buitenlanders in het voetbal," zegt Simon Kuper, journalist en columnist bij The Financial Times. Nu wordt Jaap Stam trainer van Reading, Ronald Koeman coach van Everton, maar brexiteers zouden liever Britse trainers zien.

De clubs zijn niet blij met de brexit, zegt Kuper. "De clubbazen hebben zich unaniem uitgesproken tegen een brexit. Het is belangrijk voor de Premier League om zonder problemen Europese voetballers aan te kunnen trekken."

Een oplossing zou kunnen zijn het verschaffen van werkvergunningen. Kuper: "Dan zeg je eigenlijk: een internationale topspeler als Mesut Özil krijgt wel een werkvergunning, maar Vurnon Anita niet. De consequentie zou dan zijn dat de Premier League een veel Britsere competitie wordt en daarmee ook veel slechter."

Liever Italië

Het probleem is dat je niet zomaar een werkvergunning krijgt. Nederlandse spelers moeten bijvoorbeeld in de laatste twee jaar 45 procent van de Oranje-interlands hebben gespeeld. Aan dat percentage voldoen nu alleen Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay.

Stel dat over drie jaar een Engelse topclub Ajax-talent Donny van de Beek wil kopen, zegt Kuper. "Dan moeten ze zich afvragen: krijgt hij wel een werkvergunning? Heeft hij genoeg wedstrijden in het Nederlands elftal gespeeld? Van de Beek wil natuurlijk ook zekerheid. Die zegt: ik teken niet bij Liverpool omdat ik geen werkvergunning krijg. Dan ga ik liever naar Italië." Het gevolg voor de Britten: een verlies aan talent en ontevreden tv-kijkers. Waardoor die megalomane tv-gelden moeten worden bijgesteld en er minder geld te besteden is.

Overigens voldoet tweederde van de Europeanen die momenteel in de Premier League actief zijn al niet aan de voorwaarden die nu aan niet-Europese spelers gesteld worden, becijferde The Guardian vorig jaar.

Het is voor het Engelse voetbal te hopen dat Kupers verwachtingen niet uitkomen. Wat dat betreft kunnen de Britten hoop putten uit zijn voorspelling over de brexit gisteren: ''De gokmarkten geven nu een 90 procent kans op remain. Zij zijn de beste voorspellers. Ik geloof heel stellig dat het remain wordt."

Simon Kuper, columnist en journalist bij The Financial Times, sprak gisteren bij NPO Radio 1 over de gevolgen van een brexit:

Ster advertentie
Ster advertentie