Binnenland
EO

Denker des vaderlands: 'Nieuws mijden mag best, als het je alleen maar kwelt'

foto: Pexels / Andrea Piacquadio
  1. Nieuwschevron right
  2. Denker des vaderlands: 'Nieuws mijden mag best, als het je alleen maar kwelt'

Qua menselijk leed was 2023 een horrorjaar, met bijvoorbeeld de situaties in Gaza en Oekraïne, vindt de Denker des Vaderlands, Marjan Slob. Mensen mogen best besluiten om daardoor het nieuws niet meer te volgen: "Het is geen verdienste om je constant slecht te voelen over het leed van anderen, waar jij niks aan kunt doen. Daar hebben zij ook niks aan", zegt ze in Dit is de Dag.

1-op-1 met Denker des Vaderlands Marjan Slob: wat is geluk eigenlijk? (1 januari 2024) - Dit is de Dag

Slob probeert, ondanks dat ze constant gevraagd wordt te reflecteren op het nieuws, ook selectief om te gaan met het lezen ervan. "Als ik leed zie in het nieuws, gaat er een appèl vanuit. Ik voel dat. Maar ik kan er niks mee, omdat het te ver weg is, omdat ik te onmachtig ben, dus dan hoef ik dat niet te voelen", vertelt ze. "Het is moeilijk om dan vreugdevol te blijven."

Veel anderen mensen hebben dat ook, denkt ze. "Je hoeft niet compleet het nieuws te mijden, maar hou jezelf in de gaten. Probeer te voelen: draagt dit bij aan mijn realiteitsbesef of is dit alleen maar een kwelling waar ik niks mee kan?"

Dit alles geldt overigens wel alleen voor leed ver weg, benadrukt Slob: "Als er iemand voor je staat met leed, sluit dan vooral je ogen niet. Help dan!"

Hartverscheurend

Als Slob het nieuws rondom Israël en Gaza volgt, ergert ze zich eraan dat het lijkt alsof je een kant moet kiezen in het conflict. "Waarom? Waarom mag ik het niet gewoon hartverscheurend vinden en daarbij blijven?", vraagt ze zich af. "Wat weet ik er nou van? Van wat er werkelijk op de grond gaande is? Van wat er in alle levens van die mensen gebeurt? Ik heb geen benul en misschien moet ik ook niet doen alsof ik daar benul van heb", gaat ze verder. In het publieke debat doen te veel mensen alsof ze dat wel hebben, vindt ze.

Ster advertentie
Ster advertentie