Binnenland
NOS

Watertekort in Overijssel: 'Dieren verhongeren door gebrek aan water'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Watertekort in Overijssel: 'Dieren verhongeren door gebrek aan water'

Het gaat niet goed met het water in Overijssel. Reden voor Natuurmonumenten om een petitie te beginnen om te pleiten voor genoeg en schoon water voor de natuur. Die petitie is inmiddels ruim 7200 keer ondertekend en vandaag worden de handtekeningen overhandigd aan de provincie. Marjet Korf van de afdeling Overijssel bij Natuurmonumenten, vertelt over het belang van een beter waterplan in het NOS Radio 1 Journaal.

Problemen door watertekort in Overijssel

Video niet beschikbaar

"Het allergrootste probleem van het water in Overijssel is eigenlijk dat het er niet is", zegt Korf. Vooral op de hogere zandgronden in Salland en Twente zijn er veel problemen door droogte.

Geen voedsel

"We zien dat beekjes droogvallen, de bodem wordt heel hard. Het gevolg is daardoor dat dieren ook geen voedsel meer kunnen vinden. De planten worden bruin", zegt Korf. Ook zijn er problemen voor vogels die geen insecten of regenwormen meer tot hun beschikking hebben. Vrijwilligers van Natuurmonumenten vonden dit voorjaar tien nesten van schoolekster en geen enkel jong is uiteindelijk volwassen geworden. De regenwormen zitten namelijk zo diep in de grond, dat eksters en andere vogels daar niet bij kunnen. Dieren verhongeren door het gebrek aan water.

Nieuwe plannen

"We willen de provincie vragen om deze problematiek van droogte mee te nemen in de plannen die op dit moment gemaakt worden." Daarmee doelt Korf op plannen die de provincies maken ter versterking van de natuur. Hierbij gaat het over stikstof, biodiversiteit en duurzame landbouw. Volgens Korf is het belangrijk dat waterbeschikbaarheid mee wordt genomen in de plannen. "Dat heeft namelijk gevolgen voor de inrichting van het landelijk gebied. Op dit moment zijn de sloten recht, die zijn erop gemaakt om het water snel af te voeren."

De laatste decennia was er voornamelijk een wateroverschot, maar dat is de laatste jaren overgegaan in meer droogte. "We zien nu echt de nadelen van hoe we het landschap met rechte sloten hebben ingericht. We hebben allemaal, dus ook de boeren echt last van die droogte. Dus het is belangrijk dat er plannen komen voor waterbeschikbaarheid", aldus Korf. Uiteindelijk wil ze ook plannen om te zorgen voor betere waterkwaliteit.

Waterproblemen in Overijssel

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie