Binnenland
AVROTROS

Vertraagt inzet van de ME bij WK-rellen ander politiewerk? 'Je kan de tijd maar één keer uitgeven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertraagt inzet van de ME bij WK-rellen ander politiewerk? 'Je kan de tijd maar één keer uitgeven'

Na verschillende WK-wedstrijden van Marokko braken in meerdere steden in ons land rellen uit. Daar werd ook de ME bij ingezet. Volgens het AD betekent dat dat de politie op andere terreinen achter gaat lopen. Laura Kors zoekt in 'Feit of Fictie?' bij EenVandaag uit hoe dat zit.

"De Mobiele Eenheid (ME) wordt gevormd door politiemensen die dat doen als neventaak", legt politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU Amsterdam uit. "Dit zijn mensen die een reguliere functie hebben als wijkagent, zedenrechercheur, noem maar op."

Vrijwilligers

Politiemensen die dat willen, kunnen zich melden voor het regionale ME-team. "Iedereen die executief is, dus opsporings- en geweldsbevoegdheden heeft, kan zich vrijwillig melden. En de teams hebben een vullingsverplichting."

Gezien het aanmelden op vrijwillige basis gaat, wordt bijna niemand bij voorbaat afgewezen. "Het is al moeilijk genoeg om het minimumaantal ME'ers te halen."

Minder uren

Eenmaal aangemeld krijgt een ME'er trainingen en een opleiding. Bovendien kunnen ze daarna worden ingezet bij ordeverstoringen. "Alle uren die ze dan werken worden afgetrokken van de uren voor de reguliere functie. Kortom: hoe meer de ME nodig is, hoe minder regulier politiewerk er kan worden uitgevoerd."

Ook Marnix Eysink Smeets, lector publiek vertrouwen in veiligheid bij InHolland, verbaast het niet dat de politie extra achterstanden krijgt door de ME-inzet. "Je kan die tijd van politiemensen maar één keer uitgeven. Het gaat me alleen een beetje ver om dat alleen aan de WK-rellen op te hangen."

Vaker ingezet

De ME is namelijk veel vaker nodig, vertelt hij. "Dat zagen we de afgelopen periode. En dat werkt dus al door op andere zaken. Daar komt dit WK nog bij op."

Met de huidige rol van de ME moet de dienst gevuld worden met bestaand politiepersoneel. "Je kan niet zeggen: we gaan dit met vrijwilligers uit de samenleving vullen. Of met de brandweer. Het hoort bij de taken van de politie", zegt Timmer. Wil je er iets aan veranderen, dan zal dat dus vanuit de politie moeten komen.

fof politiewerk

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie