Binnenland

Versoepelingen in het onderwijs, andere maatregelen voorlopig nog van kracht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Versoepelingen in het onderwijs, andere maatregelen voorlopig nog van kracht

Op 20 september hoopt het demissionaire kabinet overal de 1,5 meterregel te kunnen loslaten. Het definitieve besluit daarover wordt op 17 september genomen, zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie. Ook bevestigde hij dat het mbo en hoger onderwijs per 30 augustus open mogen. Wel onder voorwaarden: maximaal 75 studenten per ruimte, twee keer per week testen, mondkapjes op in de gangen en letten op de ventilatie, afstand en hygiëne. Een vaccinatieplicht gaat er niet komen.

'We hebben eerst gekeken naar mbo, hbo en universitair onderwijs. Meer dan een miljoen mensen hebben al anderhalf jaar geen gewoon onderwijs meer. We zien effecten als studie-uitval en sociale problemen. Daarom kiezen we eerst voor het volwaardige onderwijs, voor ruim een miljoen studenten.' Dit zei demissionair premier Rutte over de versoepelingen in het onderwijs.

'Moeten voorzichtig zijn'

Maar voor horeca, theaters, bioscopen en evenementen blijven de huidige regels in ieder geval tot 20 september gelden. 'Ik realiseer me dat dit een harde boodschap is en dat deze sectoren op meer hadden gehoopt', zei Rutte daarover.

'We zouden allemaal willen dat het anders was. Maar de zomer heeft ons geleerd dat we voorzichtig moeten zijn.' Rutte doelt op eerdere versoepelingen, die op 9 juli weer moesten worden teruggedraaid toen het aantal besmettingen in korte tijd enorm was toegenomen.

Clubs blijven dicht

Nachtclubs en discotheken blijven gesloten, ook als vanaf 20 september de 1,5 meterregel vervalt. 'Er gaat drank in de man, er wordt hard gezongen', zei Rutte. 'Het is lastig controleerbaar. Dat hebben we geleerd van de versoepelingen van 26 juni. Daarom vinden we het verstandig om die pas vrij te geven in het laatste stadium.'

Geen vaccinatieplicht

Het demissionaire kabinet kiest nadrukkelijk niet voor een vaccinatieplicht, aldus De Jonge. 'Het is een verstandige keuze, maar het blijft een vrije keuze.' Tegelijkertijd is de keuze om zich niet te laten inenten "geen vrijblijvende keuze", zei de minister. 'Moeten mensen die zich laten vaccineren lijden onder degenen die het niet doen? Moet de samenleving de testen blijven betalen voor de mensen die zich niet laten vaccineren?'

Daarom roept De Jonge mensen die zich nog niet hebben laten inenten op om dat alsnog te doen. 'Elke prik telt.'

Ster advertentie
Ster advertentie