Binnenland
BNNVARA

Moria-deal is onbegrijpelijk: 'Dit kabinet ruilt de ene vluchteling tegen de ander'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moria-deal is onbegrijpelijk: 'Dit kabinet ruilt de ene vluchteling tegen de ander'

De langverwachte Moria-deal trad eindelijk in werking vorige week. Maar, wat blijkt: de vluchtelingen die Nederland heeft opgevangen zijn niet de slachtoffers van de brand in het kamp van een paar maanden terug. In De Nieuws BV noemt GroenLinks Kamerlid Bram van Ojik het 'gênant'.

Afgelopen september woede een vreselijke brand in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Als reactie hierop had het Kabinet besloten dat er vluchtelingen uit het kamp moesten worden opgevangen, legt journalist Auke van Eijsden uit.

Het was de afspraak dat Nederland 100 slachtoffers van de brand in kamp Moria, vooral minderjarige en/of kwetsbare kinderen zouden opvangen, omdat ze na de brand dakloos zijn geworden. "We zouden van de 500 die we al hierheen halen, 100 van Lesbos afhalen", vertelt Tweede Kamerlid Bram van Ojik. "Dat was eigenlijk al het rare, het cynische, want dat gaat dan ten koste van andere vluchtelingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deal maanden blijven liggen

Uiteindelijk is de Moria-deal eindeloos blijven liggen, legt Van Eijsden uit, en kwam het besluit pas na drie maanden. "Toen is Ankie Broekers-Knol blijkbaar tot een samenwerking met Griekenland gekomen dat het niet per se vluchtelingen hoeven zijn die ook echt in kamp Moria hebben gewoond."

Kortom, zegt Van Ojik: "Dit kabinet ruilt de ene vluchteling tegen de ander, en stelt vervolgens zoveel voorwaarden dat het niet eens lukt kwetsbare kinderen te helpen die slachtoffer zijn van de brand in het vluchtelingenkamp Moria."

'Te gênant voor woorden'

Volgens Van Ojik is het "te gênant voor woorden, dat we nu maanden later dit gesprek moeten hebben omdat we de helft van de beloofde 100 kwetsbare vluchtelingen hebben overgenomen, en dat blijken ook nog eens niet slachtoffers van de brand in Moria te zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Handelingswijze staatssecretaris Broekers-Knol

Verschillende politici zijn het oneens met de handelswijze van staatssecretaris Broekers-Knol. Ook Van Ojik heeft zijn twijfels bij het beleid van de staatssecretaris van Justitie. "Ik heb al vaker duidelijk gemaakt dat ik niet heel vertrouwen heb in haar beleid', zegt het GroenLinks Kamerlid. Hij hoopt dat er na 17 maart een ander kabinet komt.

Van Ojik en D66 kandidaat Kamerlid Emma Laurijssens van Engelenhoven zijn het erover eens dat het niet betekent dat Broekers-Knol naar huis moet worden gestuurd, "dan komt er waarschijnlijk nauwelijks meer iemand anders voordat er verkiezingen zijn."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie