Binnenland
NTRPowNed

Het EK voor vluchtelingen gaat om meer dan alleen voetbal: 'Als je gaat sporten, vergeet je alles'

foto: ANP - Unity Cup 2022
  1. Nieuwschevron right
  2. Het EK voor vluchtelingen gaat om meer dan alleen voetbal: 'Als je gaat sporten, vergeet je alles'

Op 28 juni spelen tweehonderd vluchtelingen in de Unity Cup in Frankfurt. Het door Nederland opgestelde team is druk bezig met voorbereiden voor dit EK voor vluchtelingen. Ahmad Al Kharfan vluchtte 8 jaar geleden uit Syrië en staat dit jaar in de basis van de Nederlandse selectie. “Het EK vluchtelingen is een mooie kans voor iedereen om zich te uiten”, vertelt hij in de bus van 5 Dagen, die op de KNVB-campus in Zeist geparkeerd staat.

5 Dagen...

Zijn conditie is niet meer wat het geweest is, zegt hij zelf met een lach. “Ahmad moet het van zijn schot hebben. Dat is echt een kanon”, voegt Arne de Groote eraan toe. Als oprichter en directeur van stichting Life Goals organiseert hij sportprogramma’s voor kwetsbare doelgroepen, waaronder vluchtelingen. Hij is nauw betrokken bij het EK vluchtelingen.

Saamhorigheid in de spits

De Nederlandse selectie bestaat uit spelers met verschillende achtergronden en culturen. “Ik denk dat we een ontzettend goed team hebben”, vertelt De Groote. Toch blijft het spannend waar het internationale niveau zal liggen. “We weten het echt niet. Het enige dat wij weten is dat we goed voorbereid zijn, dat we trainingssessies hebben gehad en dat de spelers echt van hoog niveau zijn.”

Uiteindelijk draait het toernooi vooral om saamhorigheid. “Het toernooi heet niet voor niets de Unity Cup”, zegt De Groote. “En dat wordt ook continu benadrukt. Dat stralen de jongens en de meiden in alles uit. Dat het over saamhorigheid gaat, dat het gaat over nieuwe mensen leren kennen, en over inspiratie opdoen.”

Sport als uitlaatklep

Ahmad Al Kharfan voetbalde voorheen als verdediger in het Syrische elftal. In 2015 moest hij noodgedwongen vluchten. In Nederland kwam hij in een AZC terecht. Het begin was lastig. “Ik kende de taal nog niet, dus het was zeker in het begin heel moeilijk om mee te doen met alles”, vertelt hij. “Het is gewoon heel anders hier.”

Inmiddels heeft hij een leven opgebouwd in Amsterdam. Voetbal is een manier voor hem om met mensen in contact te komen. “Als je gaat sporten, dan vergeet je alles. Achtergrond, waar je vandaan komt, wat voor taal je spreekt. Het EK vluchtelingen is een mooie kans voor iedereen om zich te uiten. Dus ik kijk er naar uit om andere mensen te leren kennen en andere verhalen te horen.”

Keurslijf

Al Kharfan merkt dat vluchtelingen in Nederland vaak in een hokje worden geplaatst. “Soms denk ik dat mensen naar vluchtelingen kijken alsof ze heel anders zijn”, vertelt Al Kharfan. “Maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen.” Ook De Groote sluit zich daarbij aan. “Ik vind wel dat vluchtelingen in het algemeen in zo’n keurslijf zitten, terwijl deze gasten echt het tegendeel bewijzen. Dit zijn zulke lieve, talentvolle, en ambitieuze jongens ook. Ze studeren, ze spreken de taal hartstikke goed. Dus dit zijn echt voorbeelden van hoe het kan.”

De vluchtelingen die wachten in AZC’s, wachten ook op een kans om aan de slag te kunnen in de maatschappij, vindt De Groote. “Die willen gewoon een bijdrage leveren. En ik heb wel eens het idee dat dat niet altijd gezien wordt.”

Al Kharfan schat de kansen voor het EK goed in. “Als je kijkt naar de spelers die wij in het team hebben. We hebben bijvoorbeeld twee internationals van Jemen, die zijn ontzettend goed. Ik denk wel dat we een kans hebben.” Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, is de loting voor de eerste tegenstander. 28 juni vindt het toernooi plaats.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie