Binnenland
NOS

Rechtszaak tegen drugsbaas El Chapo begint

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak tegen drugsbaas El Chapo begint

Hij was in Amerika uitgeroepen tot Public Enemy Nr. 1, werd meerdere keren achter de tralies gezet en ontsnapte bijna even vaak. Vandaag begint in New York de rechtszaak tegen een van de grootste en meest beruchte drugsbazen ter wereld: Joaquín 'El Chapo' Guzmán.

Video niet beschikbaar

"Hij was zeker niet de laatste drugshandelaar", zegt zijn biograaf Malcolm Beith. "Maar wel de allerlaatste in zijn soort: een narco die 100 procent bescherming genoot door corruptie en zich vrij door zijn land kon bewegen, ondanks het spoor van geweld dat hij naliet."

"El Chapo wordt omgeven door ongelofelijk veel mythologie", zegt Jan-Albert Hootsen. Het was een reden voor de Nederlandse journalist om drie keer af te reizen naar het geboortedorp van de drugsbaron, La Tuna. "Hij zou door de bevolking op handen worden gedragen, maar ik wilde dat met eigen ogen zien."

Bang

De realiteit is anders, zag Hootsen. "Als je dieper graaft kom je erachter dat angst een grote rol speelt. Het Sinaloa-kartel had jaren ongelofelijk veel macht en pleegde duizenden moorden. Mensen waren bang om in de problemen te komen als ze kritisch op de drugsbaas waren."

Rechtszaak tegen 'El Chapo' begint

Ster advertentie
Ster advertentie