Naar homepage
Binnenland

'1,5 meter is in de kinderopvang niet haalbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '1,5 meter is in de kinderopvang niet haalbaar'

"1,5 meter afstand is in de kinderopvang niet haalbaar", zegt Geertrui van de Craats in Spraakmakers. Ze reageert op de volledige opening van de basisscholen vanaf 8 juni, die minister-president Mark Rutte aankondigde in de persconferentie.

De kinderopvang heeft nu al te maken met grotere groepen kinderen dan de basisschoolleerkrachten, doordat ze kinderen uit verschillende klassen opvangen. Afstand houden is niet mogelijk, zegt Van de Craats die zelf werkzaam is in de kinderopvang. "Het is een huiselijke situatie, zeker de kleintjes zijn gewend op schoot te kruipen."

In de klas kan de juffrouw achter een witte streep staan om de afstand duidelijk te maken, "maar in de kinderopvang is dat niet haalbaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tekort aan werknemers

In de kinderopvang is een waar tekort aan werknemers, vertelt Van de Craats. Nu kan zij, als oudere werknemer, nog de oudere groepen krijgen om op te vangen, waar afstand houden iets gemakkelijk gaat. Als de scholen verder opengaan en alle kinderen ook weer naar de buitenschoolse opvang mogen, zou ze er niet versteld van staan als oudere werknemers onder druk komen te staan om tóch te gaan werken.

Scholen na zomer open

Van de Craats ziet liever dat de basisscholen pas na de zomervakantie volledig opengaan. "Dan is er meer zicht op de ontwikkeling en of kinderen echt het virus niet overdragen. Dan kunnen we weer proberen een normale maatschappij op te starten."

Doordat de scholen al voor de vakantie opengaan, mogen de kinderen ook in de zomervakantie naar de kinderopvang. Ze verwacht dat de groepen in de vakantie wel iets kleiner zullen zijn dan normaal, "maar het blijven forse groepen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie