Binnenland

ING schikt voor honderden miljoenen wegens faciliteren witwassen

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ING schikt voor honderden miljoenen wegens faciliteren witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft een schikking van 775 miljoen euro getroffen met ING. Volgens het OM is de bank nalatig geweest bij het voorkomen van witwaspraktijken. Tussen 2010 en 2016 hebben klanten hun rekening misbruikt voor het witwassen van honderden miljoenen euro's.

Het bedrag van de schikking bestaat uit een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro. Volgens het OM heeft ING haar rol als poortwachter van het financieel stelsel niet goed vervuld.

Banken zijn volgens de wet verplicht om onderzoek te doen naar cliƫnten en verdachte transacties te melden. Uit het onderzoek van het OM is gebleken dat ING hierin tekort is geschoten.

Het onderzoek van de FIOD naar ING begon in 2016. Er liepen toen meerdere strafrechtelijke onderzoeken naar personen en bedrijven die bij ING een rekening hadden.

Terecht

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING geeft toe op NPO Radio 1 dat de bank tekort is geschoten bij het voorkomen van witwaspraktijken. De controles werden niet goed uitgevoerd en mensen die daarvoor verantwoordelijk waren, werken niet meer bij de bank of hebben een andere functie gekregen.

Ster advertentie
Ster advertentie