Binnenland
NOS

Huishoudelijke taken-kloof tussen mannen en vrouwen wordt kleiner

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huishoudelijke taken-kloof tussen mannen en vrouwen wordt kleiner

De kloof tussen mannen en vrouwen bij de verdeling van huishoudelijke taken wordt steeds kleiner. Dat komt vooral doordat vrouwen minder zijn gaan doen in het huishouden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP keek naar hoe Nederlanders hun tijd in 2016 besteedden en vergeleek dat met eerdere gegevens uit 2006.

Opleiding

Volgens het SCP-onderzoek zijn vrouwen in de periode 2006-2016 iets meer gaan werken. "Het gaat dan om vijf uur per week meer, dat is meer dan een halve werkdag", aldus Anne Roeters, onderzoeker bij SCP.

"We zien ook dat het opleidingsniveau van vrouwen is gestegen en dat dat bij jonge generaties vaak ook boven het opleidingsniveau van mannen ligt. Ik ben dus benieuwd of die trend de komende jaren doorzet."

Huishoudelijke taken-kloof tussen mannen en vrouwen wordt kleiner

Vrouwen zijn dus minder gaan doen in het huishouden, maar mannen zijn nauwelijks meer gaan doen. Het huishoudelijk werk dat dan blijft liggen, wordt op een eigentijdse manier opgelost, denkt Roeters.

"Bijvoorbeeld met bezorgservices die op zijn gekomen, dat kan veel tijd besparen. Misschien zijn mensen dat gemakkelijker uit gaan besteden, dat zou een verklaring kunnen zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie