Binnenland

Rondom het peloton | Het verplaatsdorp

foto: Jeroen Wielaertfoto: Jeroen Wielaert
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondom het peloton | Het verplaatsdorp

Verslaggever Jeroen Wielaert volgt de Tour op een heel eigen manier. Hij reist het peloton dan weer vooruit en dan weer achterna. Met veel aandacht voor de omgeving en 'onze jongens'.

Het kent geen oude kerk, middeleeuwse straatjes, een monument voor de gevallenen. Er is geen Bar-Tabac, of Pharmacie. Op de rustdag staat het zelfs op geen enkele kaart: het Village Départ. Ze zullen het wel weer opbouwen voor de etappe van morgen, op de parkeerplaats van de Allée de Tourny, hoek Boulevard Montagne, in het stijlvolle oude centrum van Périgueux.

Het Village Départ is het verplaatsdorp van de Ronde, geïntroduceerd in 1988 als omheinde enclave voor renners, media, directie en hun hoge gasten. Ik heb er grote renners zien komen en gaan en VIPS die al lang weer vergeten zijn. Het kan zijn dat er ineens een filmster rondloopt, zoals Alain Delon. Ik herinner me nog wat hij zei: ''De Tour, dat is mijn jeugd.'' Zo is het met iedereen die er rondloopt. Grote mannen, ook de hoogst geplaatsten, worden weer jongens. Soms hebben ze hun vrouwen bij zich, dames die niet bijzonder gevoelig zijn voor deze verjongingskuur voor een dag, maar wel interesse hebben voor de gestalten en gezichten van de renners.

De laatste jaren is er wat veranderd aan de stands in het Village. De witte tenten met de hekjes hebben plaatsgemaakt voor uitschuifbare ruimten. Het oogt als efficiënte systeembouw. Het voldoet wel, maar het veroorzaakt ook de rechthoekige sfeer van blokkendozen op een rij. Wat blijft is dat de aantrekkelijkheid van het dorp sterk wordt bepaald door de plek waar het wordt neergezet en wat voor weer het is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Düsseldorf stond het in het ruime, groene Nordpark, vlak naast de Messe. De strenge veiligheidscontroles veroorzaakten een chaos bij de ingang. Entreedame Celine Carcanague lachte me toe als altijd. Het regende. In de kiosk zaten Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor bij elkaar als oude Villagisten. Poupou vertelde nog maar eens hoe Joop hem in 1973 in Scheveningen van de gele trui had beroofd.

In Vesoul was het allemaal anders. De klassieke stedelijke muziektent midden op de parking des Allées gaf het Village een ouderwets dorpskarakter. De zon brandde fel. In de stand van de directie schudde Christian Prudhomme de handen van een Limburgs lobbytrio, hopend op een Village Départ op het Vrijthof, wellicht in 2019, als Brussel de stad is van de Grand Départ. Verderop werd Romain Bardet opgehouden voor een nieuw interviewtje over zijn kansen en verwachtingen.

Ik liep naar de kapper om het knippen te zien. Het is de leukste van alle stands, de Barbershop. De barbier zelf heeft een snor naar het model van renners uit de Tour van 1903. Een van zijn klanten was Laurens ten Dam. Hij liet alleen wat aan zijn haar doen. Met het kortwieken van zijn baard zou zijn imago geschoren worden. Ze zouden hem niet meer herkennen buiten het Village Départ.

Ster advertentie
Ster advertentie