Binnenland
NTRPowNed

Meer dan 70 jaar Molukkers in Nederland: een herdenking komt maar niet van de grond

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan 70 jaar Molukkers in Nederland: een herdenking komt maar niet van de grond

Het is deze week precies 71 jaar geleden dat 'de Kota Inten' aanmeerde aan de Lloydpier van de Rotterdamse haven. Deze aankomst op 21 maart 1951 markeert het begin van de Molukse gemeenschap in Nederland. Vanaf dat moment werden de Molukkers verdeeld over steden en dorpen in heel Nederland. 5 Dagen staat deze week met de bus bij de Molukse kerk in de Molukse wijk in Elst, Gelderland.

Onenigheid over de herdenking

Nu 71 jaar later, lukt het maar niet om een gepaste herdenking van de grond te krijgen. De herdenking is al een paar keer uitgesteld, omdat de Molukse gemeenschap het niet eens is over de vormgeving. Onderling zijn de ideeën hierover divers en is er veel onenigheid.

Onderliggend thema is natuurlijk de pijn van de Molukkers over de koude ontvangst in Nederland. Onderweg waren KNIL-militairen al ontslagen door de Nederlandse overheid, maar eenmaal in Nederland werd er maar weinig aan gedaan om de mensen een warm thuis te geven. Uiteindelijk werden de Molukkers naar barakken annex woonoorden in heel Nederland gebracht, waar ze probeerde hun eigen leven op te bouwen.

De Molukse gemeenschap

In 5 Dagen vertellen verschillende mensen, van jong tot oud, uit de Molukse gemeenschap in Elst over deze herdenking, maar ook over de Molukse gemeenschap en alles wat daarin speelt. De 28-jarige Desley Nikijuluw windt zich op over de invulling van de herdenking en vindt dat dat anders kan. “Mijn ouders en grootouders hebben zich heel belazerd gevoeld door de Nederlandse overheid, vooral door de manier waarop er met ze is omgegaan. Dat poets je niet zomaar even weg met zo’n ceremonie.”, vertelt hij.

Theatermaker Joey Pasanea (52) vertrok vanuit de Molukse wijk, waar zijn moeder nog steeds woont, naar de grote stad om daar het leven te ontdekken, een wild leven dat minder streng is dan dat in de Molukse gemeenschap. Hij ervoer de Molukse gemeenschap als soms verstikkend. Nu maakt hij de theatervoorstelling ‘Bapa Gani’ , dat betekent ‘onze vader’ en slaat terug op het geloof en de familiestructuren van de Molukse gemeenschap.

Otto Sapulette (88), zijn echtgenote Constantina Latuputty (80) en Lien Ahuluheluw (83) uit de Molukse gemeenschap maakten ooit de overtocht per boot naar Nederland en woonden in de oude barakken van woonoord Snodenhoek in Elst. De drie oudere Molukkers vertellen over dit leven.

Overslagterminal bij de Betuwelijn

Het hoofdpijndossier met Rens Turk gaat over de plannen om een overslagterminal bij de Betuwelijn in Elst aan te leggen. Hiervoor moet een deel van een woonwijk wijken en het zal voor veel geluidsoverlast zorgen. De gemeente heeft net als de bewoners fel geprotesteerd, maar Provinciale Staten zet het plan toch door.

Wil je meer weten? Leer hier over de lange geschiedenis tussen de Molukkers en Nederland.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie