Binnenland
NTRPowNed

In Laren is het verschil tussen arm en rijk bijna het grootst van Nederland

foto: Wikipedia
  1. Nieuwschevron right
  2. In Laren is het verschil tussen arm en rijk bijna het grootst van Nederland

Laren staat bekend als een rijkeluisdorp, maar is tegelijkertijd een dorp waar het verschil tussen arm en rijk bijna het grootst is van Nederland (op Bloemendaal na). De gemiddelde woningprijs ligt weliswaar boven de zes ton, maar er is een Armoedecoach en een Voedselbank, waar wekelijks pakweg dertig gezinnen een boodschappentas met etenswaren komen halen. In de week van de gemeenteraadsverkiezingen staat de bus van 5 Dagen aan de Brink in Laren.

Arm en rijk

Ineke Hilhorst, voormalig televisiemaker, is geboren en getogen in Laren, haar leven begon in een gewoon rijtjeshuis, maar inmiddels bewoont ze een kapitale villa. Ze geldt als ‘de antenne’ van het dorp, is politiek betrokken en maakt zich sterk voor een leefbare samenleving.

Peter had ooit een gezin, baan en huis, maar raakte alles kwijt na z’n scheiding. Hij leefde jaren op straat en at uit de vuilnisbak. Nu gaat hij iedere week naar de Voedselbank, waar hij door vrijwilliger Margriet gastvrij wordt ontvangen. Hij voelt zich thuis bij de mensen van de Voedselbank, maar niet in Laren waar hij vaak vreemd wordt aangekeken.

Els Blokker is de weduwe van Jaap Blokker, pater familias van het familiebedrijf Blokker, en ze is Maecenas in Laren. Afgelopen week schonk zij hun indrukwekkende kunstcollectie aan het Singer Museum in Laren. Els ondersteunt op alle mogelijke manieren de Larense gemeenschap en vertelt over haar binding met deze gemeente.

Huizenmarkt

Laren is één van de meest oververhitte plekken op de woningmarkt in Nederland. Makelaar Linda Klaver kent de Larense huizenmarkt op haar duimpje en ziet hoe elke vierkante meter grond voor hoge prijzen van eigenaar wisselt; zelf woont ze in een ‘gewoon’ middenklasse huis.

Carspotters

Verslaggever Rens Turk onderzoekt het fenomeen carspotters in Laren: vaak jonge jongens die zich in het centrum verzamelen om voorbij crossende auto’s te bewonderen en fotograferen. Niet zomaar auto’s, maar Lamborghini’s en Ferrari’s die speciaal naar Laren rijden om zich te laten zien. Rens praat met de verantwoordelijk wethouder over de overlast die dat veroorzaakt.

In 5 Dagen Helpt adopteert het programma de Brinkbus. Deze bus brengt mensen die oud en/of slecht ter been zijn naar allerlei plekken in het dorp. Het initiatief zoekt vrijwilligers, zowel om te chaufferen als aan de telefoon.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie