Binnenland
NOS

Herdenking 70 jaar Molukkers uitgesteld: 'We blijven het leed met ons meedragen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herdenking 70 jaar Molukkers uitgesteld: 'We blijven het leed met ons meedragen'

De landelijke herdenking van de komst van de eerste Molukkers naar Nederland, 70 jaar geleden, is uitgesteld. Volgens de regionale omroep Rijnmond zijn er 'ernstige bedreigingen' vanuit de Molukse gemeenschap binnengekomen bij een lid van de organisatie.

De herdenking die op 7 oktober in Rotterdam zou worden gehouden, wordt verplaatst naar het eerste kwartaal van volgend jaar. Er is nog geen specifieke datum genoemd. "Dat komt ontzettend hard aan", zei Dinah Marijanan in NOS Met het Oog op Morgen.

Eerbetoon en erkenning

Ze schreef het boek 'Barak 85, Kamer 10', over opgroeien in een Moluks gezin in voormalig Kamp Westerbork. "Mijn ouders kwamen in 1951 per schip aan in Rotterdam. De herdenking zou enerzijds een eerbetoon zijn aan mijn ouders en andere eerste generatie Molukkers. Anderzijds zou het erkenning zijn voor al het aangedane leed."

Volgens de organisatie zijn de opzet van de herdenking en de bijbehorende tentoonstelling niet in goede aarde gevallen bij 'bepaalde delen' van de Molukse gemeenschap. "Vooral op social media is er veel geprotesteerd tegen de herdenking. Deze mensen vinden dat ze onvoldoende betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen ervan. Sommigen noemen het respectloos."

'Achter ons laten'

Bij de herdenking zouden demissionair premier Rutte, inspecteur-generaal der krijgsmacht Van Sprang en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam aanwezig zijn. De aankomst van de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen 70 jaar geleden zouden worden herdacht. "Het is iets dat moet gebeuren, zodat mijn generatie en de jongere generaties het achter ons kunnen laten, want we dragen het leed tot op heden met ons mee."

Oog herdenking

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie