Binnenland
KRO-NCRV

Annemarie Jorritsma: 'We kunnen het klimaat redden én geld verdienen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Annemarie Jorritsma: 'We kunnen het klimaat redden én geld verdienen'

Het wordt een spannend politiek jaar. Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen en worden indirect de leden van de Eerste Kamer gekozen en op 23 mei kiezen we de Nederlandse leden van het Europees Parlement. VVD-lijsttrekker Annemarie Jorritsma bespreekt in Spraakmakers wat er nu onder de burgers leeft, en blikt vooruit.

Jorritsma zou de burger wat meer ontspanning willen overdragen. "Ik zou zeggen dat mensen minder ongerust hoeven te zijn. Ik heb het gevoel dat er veel onzekerheid is, vaak veroorzaakt door internationale omstandigheden. We wonen eigenlijk op een eilandje van rust. Ik was het erg eens met de speech van koning Willem-Alexander. "

Eén van de zorgen die mensen nu hebben zijn de kosten die de aanpak van het klimaatprobleem met zich mee gaan brengen. Eerder had de VVD er weinig over te zeggen, maar op 24 december zei Mark Rutte in een interview met De Volkskrant dat hij nu "intrinsiek gemotiveerd is om de klimaatverandering aan te pakken".

Geen arme bevolking

Jorritsma geeft toe dat die motivatie deels economisch is, omdat er in de vergroening geld te verdienen is. "Mag het een combinatie zijn? De intrinsieke drijfveer is de combinatie tussen het milieu verbeteren en geld verdienen. Het zou prachtig zijn als wij al die innovaties bedenken die nodig zijn om de klimaatproblematiek aan te pakken."

Maar de burger fronst. Nu er geld te verdienen is, is er opeens wel belangstelling voor het klimaat? Jorritsma: "Het is niet de bedoeling dat de bevolking arm wordt omdat wij een hoog doel nastreven. En dat gaan we ook niet redden. Dan komen er anderen aan de macht die helemaal niet geloven dat er een klimaatprobleem is. Dat weet ik gewoon zeker."

Overhaast

Maar het Planbureau voor de Leefomgeving en de Federatie Nederlandse Vakbeweging zijn al met zorgwekkende cijfers gekomen, met als conclusie dat huishoudens en het MKB vooral gaan opdraaien voor de klimaatproblematiek. Dit vind Jorritsma echter overhaast.

"Ja, als je dit soort cijfers zo naar buiten brengt snap ik dat burgers zich zorgen maken. Ik vind het jammer dat men dit nu al concludeert. Er is nog geen enkele beslissing genomen. Welke burger betaalt voor iets wat nog niet is beslist? Als de lastenverdeling niet is zoals we het wensen, gaat het niet zo gebeuren. Punt. We kunnen alleen draagvlak voor klimaataanpak creëren als we straks een pakket maatregelen maken wat voor iedereen te dragen is."

Ster advertentie
Ster advertentie