Binnenland
NOS

Statushouders helpen aan een betaalde baan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Statushouders helpen aan een betaalde baan

In de serie over migratie, op weg naar de verkiezingen van 22 november, spreekt het Oog met direct betrokkenen. Mensen die ervaring hebben met migratie: statushouders, burgerwachten, vrijwilligers, politici. Vandaag zijn dat Dave Baltus en Kato Hemelaar, twee mensen die statushouders begeleiden op weg naar een vaste baan.

Statushouders aan het werk

Traineeship

Baltus vertelt hoe ze in contact zijn gekomen met statushouders. "Eigenlijk zijn de gemeentes waar de statushouders woonachtig zijn verantwoordelijk voor ze. Wij nemen contact op met gemeentes en partijen die verantwoordelijk zijn voor de arbeidsintegratie voor statushouders. Zij leveren de aanmeldingen en maken statushouders bewust dat ze zich kunnen aanmelden voor ons traineeship."

Het traineeship is in het Engels. "We selecteren geschikte kandidaten daarom vooral op hun niveau Engels. De traineeships zijn in de IT-wereld en daar wordt voornamelijk Engels gesproken. Ook maken we het op deze manier aantrekkelijk voor een grote groep statushouders. En we kijken niet naar diploma's maar naar denkniveau", legt Baltus uit.

Betaalde baan

"We kijken naar het CV, maar ze maken ook een toets. Daar worden ze vooral getest op wiskunde en probleemoplossend denkvermogen." Baltus legt uit dat ze vooral kijken naar motivatie. "Affiniteit is goed, maar geen vereiste. We hebben ondertussen in drie jaar honderd statushouders naar een betaalde baan begeleid als software developer", eindigt Baltus.

item oog migratie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie