Binnenland
NOS

Basketbalclub Donar failliet: 'Ze zijn al vier keer eerder in een financiële crisis verzeild geraakt'

foto: Orange Pictures
  1. Nieuwschevron right
  2. Basketbalclub Donar failliet: 'Ze zijn al vier keer eerder in een financiële crisis verzeild geraakt'

50 jaar professioneel basketbal in Groningen, een mooi boek moest dat jubileum extra glans geven. Met een feestelijke presentatie in een vol Martiniplaza, in september bij de eerste thuiswedstrijd van Donar. Maar nu is Donar failliet. Wat is er misgegaan?

Het faillissement van basketbalclub Donar

"Dit decennium zijn ze vier keer al in een financiële crisis verzeild geraakt", vertelt sportjournalist Dick Heuvelman in NOS Met het Oog op Morgen. "In 2002 waren ze ook al een keer failliet verklaard, de volgende dag zijn ze opnieuw begonnen met een herstart in een nieuwe stichting. Het is dus geregelde kost."

Financiële problemen

"Bij Donar is in de afgelopen jaren wel gebleken dat heel veel bestuurders slecht met geld kunnen omgaan", zegt Heuvelman. "Daarvan heeft Donar er heel veel gehad in het verleden. Daardoor komen ze steeds in de problemen. De ene keer omdat ze de belasting niet op tijd hadden betaald, een andere keer omdat ze dachten dat huizen en auto’s voor spelers onbelastbaar waren en dat is nu ook weer het geval. Één van de grootste schuldeisers is weer de belastingdienst. Het gebeurt steeds weer."

Bestuurders

"Het zijn geen gekozen bestuurders", vertelt Heuvelman. Bestuurders bij Donar worden uit het sociale netwerk van de stichting aangetrokken. "Dat zijn vaak old boys netwerken. Vaak blijkt het dan tegen te vallen."

"Het is merkwaardig. Het is dé grootste zaalsportclub van Nederland. Er is geen club die meer toeschouwers trekt dan Donar. Er zitten gauw 3000 mensen bij de competitiewedstrijden. Dat je dan de boel financieel niet op orde kan krijgen. Dat is raar. Er komt genoeg geld binnen, zeker voor basketbal- en zaalsport begrippen. Maar als je niet goed met geld om kan gaan, zit je gauw in de problemen."

Donaties

Opvallend is dat in korte tijd nog 700.000 euro bijeen is gebracht met donaties om het faillissement af te wenden. "Donar is de 'knuffelclub' van de Groninger sportwereld. De club staat er heel goed op bij de bevolking. Dat is ook gebleken toen nood aan de man kwam en er geld gevraagd werd voor een doorstart. Meer dan duizend mensen hebben geld gestort om Donar te redden."

Doorstart

Heuvelman verwacht dat Donar ook dit keer en doorstart maakt. Alleen dan niet op de korte termijn. "Ik denk dat we komend jaar een basketballoos jaar tegemoet gaan in Groningen", vertelt hij. Een grote sponsor zou een goed begin zijn. "Maar ze hebben in het verleden een hoofdsponsor geweigerd. Ze vonden dat hij niet te veel wilden betalen, daar zijn ze een beetje arrogant in geweest. Als een sponsor 150.000 euro bood, vonden ze dat te weinig. Dat moest minstens een half miljoen zijn, dan konden ze hoofdsponsorschap krijgen, maar zo werk het natuurlijk niet."

Er moet nu wel echt een goede organisatie neergezet worden, vindt Heuvelman. "Je kan niet een keer in de vijf jaar failliet gaan. Dat is een beetje te gek. Je moet je er een beetje voor schamen als club zijnde."

OOG donar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie