Binnenland
BNNVARA

Boomkrekel laat Nederland mediterraans klinken

foto: Baudewijn Odéfoto: Baudewijn Odé
  1. Nieuwschevron right
  2. Boomkrekel laat Nederland mediterraans klinken

Wie het geluid van de boomkrekel hoort, waant zich op een Zuid-Europees terras op een warme avond. Het zwoele getjirp van het insect is steeds vaker te horen in Nederland. Zien doe je hem alleen een stuk minder. Krekelkenner Baudewijn Odé zoekt met Vroege Vogels naar de mysterieuze boomkrekel.

Video niet beschikbaar

Alhoewel de soort 'boom' in z'n naam heeft, is de boomkrekel vaker te vinden in hoog gras en ruigtes. Deze vegetatie is door natuurontwikkeling steeds vaker te vinden langs de grote rivieren, waardoor de boomkrekel vooral hier te vinden is. In 2004 werd de krekel voor het eerst in de Gelderse Poort bij Arnhem en Nijmegen gevonden. Sindsdien breidt hij z’n verspreidingsgebied langzaam maar zeker uit. Hij lijkt de rivieren echt te gebruiken om het land te koloniseren. Omdat de boomkrekel goed gedijt bij warmte, geeft klimaatverandering de soort waarschijnlijk een extra duwtje in de rug.

Trillend hartje op rug

Zijn boomkrekels aanwezig? Dan hoor je de mannetjes vaak al op grote afstand zingen. Dat doen ze op een merkwaardige manier. Ze klappen hun vleugels omhoog en bewegen ze vervolgens langs elkaar, waardoor hun vleugels op een trillend hartje lijken. Toch krijg je ze niet snel te zien, ze zijn klein en bleek-geelbruin, waardoor ze perfect wegvallen tegen dorre planten. Ook kunnen ze hun geluid 'richten', waardoor ze slecht te lokaliseren zijn. Perfect om niet gevonden te worden door roofdieren, maar een frustratie voor de krekelliefhebber!

Boomkrekel

Video niet beschikbaar

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie