Binnenland
NOS

Jehovah's getuigen gaan weer langs de deur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jehovah's getuigen gaan weer langs de deur

De afgelopen twee jaar zijn er geen Jehovah’s getuigen langs de deuren geweest om het woord van God te verkondigen. Gisteren zijn ze voor het eerst sinds de corona-pandemie weer de straat op gegaan.

Jehova's getuigen gaan weer langs de deur

“In principe gaan we gewoon langs alle huizen”, vertelt Jehova-getuige Michiel den Hertog in NOS Met het Oog op Morgen. “We hebben geen voorkeur, wij hebben geen vooroordelen.”

Gesprek

“Het grappige is dat we worden herkend. Vandaag zei iemand nog aan de deur: jullie zijn Jehovah's getuigen. Toen vroegen we: hoe weet u dat doen? Die persoon zei: jullie zien er anders uit, jullie zijn geen verkopers. Jullie hebben een andere uitstraling, dus jullie zijn Jehovah’s getuigen.”

“We zijn begonnen met het aanbieden van een interactieve bijbelcursus, dat gaat gewoon via een iPad of telefoon. Het is een digitale publicatie waar video's of audiofragmenten. Dus we gaan weer langs de deuren en we zijn wereldwijd met de actie van de bijbelcursus begonnen.”

Regels

“Er is niet per se een regel of je gelijk zegt dat je een Jehova getuigen bent. Je merkt aan personen zelf hoe ze reageren op je. Daar stem je op af. Net zoals in elk dialoog, je stemt je af op met wie je spreekt. Als iemand een beetje bangig is. Dan stel je je gewoon voor: ik ben Jehovah’s getuige. Dit is wat ik kom doen, ik kom wat goed nieuws brengen vandaag als u er naar wilt luisteren. Als je gewoon een gesprek start, je spreekt ook gewoon met mensen op straat over wat voor weer het is, dat ze een mooie hond hebben, soms uit interesse. Dan ontwikkelt een gesprek zich.”

“Ik ben toevallig echt fan van honden en soms gaat het dan echt alleen over de hond. Soms merk je dat iemand het fijn vindt om even te praten, om sociaal contact te hebben. Dan ga je vanzelf over op de dingen die in de maatschappij gebeuren. Of iemand noemt iets wat in de wijk gebeurd. Ja en als je dan de vraagt stelt: denk je dat daar ooit een einde gaat komen en er betere toekomst zal zijn. Aan het antwoord merk je of ze open staan voor een gesprekje en als ze niet openstaan, dan is het ook goed.”

Antwoord

Iemand kan dan antwoorden dat die de toekomst niet zo rooskleurig ziet. “Dan kan ik heel makkelijk zeggen: mag ik wat uit de Bijbel laten zien wat mij persoonlijk geraakt en geholpen heeft? Maar als iemand het oprecht wel goed zicht, dan ben ik oprecht geïnteresseerd: waar haal jij je hoop dan vandaan? Ik haal mijn hoop uit de Bijbel vandaan, maar ik ben dan wel nieuwsgierig wat iemands anders interesse is.”

Trainingen

“We hebben gemeentevergaderingen. Tijdens die vergaderingen is er een onderwijsprogramma waarvoor je je kan opgeven. Dan kan je geholpen worden hoe je vriendelijk kan reageren, empathisch kan overkomen, maar verder is het ieders eigen manier hoe die predikt.”

Kritiek

in de afgelopen jaren kwamen er verschillende berichten naar buiten over seksueel misbruik binnen de Jehovah-gemeenschap. Maar ze zijn niet gestopt met langs de deuren gaan vanwege die berichten. “Dat we gestopt zijn met prediken, heeft echt te maken met COVID-pandemie instructie. Sinds maart 2020 kwam de instructie om per direct te stoppen. Voor de veiligheid voor onszelf, maar voor de veiligheid voor de personen waarmee we praten.”

Volgens Den Hartog krijgt hij niet vaak vragen of reacties over de berichten. “Er komt heel zelden een reactie. We gaan er op dat moment ook niet op in. Het is iets wat mensen personen raakt, we willen juist de positieve boodschap brengen die in de Bijbel staat. We hebben het juist over dat de Bijbel troost geeft op allerlei manieren.”

OOG Jehavo

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie