Binnenland
AVROTROS

Kinderen eten meer groente en hebben een beter BMI door de schoollunch

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen eten meer groente en hebben een beter BMI door de schoollunch

Basisschoolleerlingen die met elkaar op school een gezonde lunch eten zijn geneigd meer groente te eten. Ook komen de kinderen gemiddeld genomen op een gezonder lichaamsgewicht uit. Dat zijn de voorlopige resultaten van twee grote proeven met schoollunches op verschillende plekken in het land. In Amsterdam, Lunteren en Vlaardingen loopt sinds kort een proef op basisscholen.

Monique Vingerhoeds is voedingswetenschapper van de Wageningen Universiteit en projectleider van 'De gezonde schoollunch'. Op basisscholen in Vlaardingen, Lunteren en Amsterdam mogen de kinderen elke dag kiezen van een lunchbuffet dat bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Een paar keer per week is er wat extra's zoals soep, salade, een eitje of fruit. De lunchsamenstelling is volgens de normen van de richtlijnen Goede Voeding.

Structuur, beweging en bewustwording

De eerste waarnemingen zijn veel belovend. "We zien dat kinderen vaker voor groente kiezen." Het onderzoek is gebaseerd op het idee dat jonge kinderen vatbaar zijn voor het overnemen van elkaars gezonde en ongezonde eetgewoontes: "Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid en prestaties van kinderen. Bovendien kunnen kinderen dankzij een gezonde schoollunch op jonge leeftijd leren om gezond te eten."

Ook in de Limburgse gemeente Parkstad legt met de laatste hand aan een grootschalige proef met de schoollunch. Dit past in het project 'De gezonde basisschool van de toekomst', waarbij er veel aandacht is voor een duidelijke dagstructuur, dagelijks beweging en voor bewustwording over voedsel. Parkstad is een fusiegemeente in de voormalige Oostelijke Mijnstreek. Obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten komen in Parkstad veel vaker voor dan gemiddeld in Nederland.

Fitter de school verlaten

Hoogleraar preventie geneeskunde Onno van Schayck is projectleider van 'De gezonde basisschool van de toekomst'. "We zien een significante verbetering van de gemiddelde BMI." Ook zien de onderzoekers dat kinderen die al langer in het project meedraaien het normaler vinden om gezond te eten.

Niet iedereen stond te springen bij de invoering van de schoollunch. Rick Roelofs is directeur van basisschool Wereldwijs in Landgraaf. Roelofs hoorde eerst nog wel eens 'gaat school vertellen wat mijn kind eet' of 'mijn kind eet geen korstjes'. Ook voor veel leraren was het wennen. Roelofs: "12 procent van de ouders zag eerst niets in het project. Daarvan hadden de meeste ouders kinderen in groep 7 of 8. Die koudwatervrees is weggenomen."

Roelofs ziet dat de sociale component van de schoollunch effect heeft: "Zien eten, doet eten. En er is meer kennis over wat gezond is. Van grond tot mond." De directeur is er dan ook van overtuigd dat het bij veel kinderen structureel is kan veranderen. "Trommeltjes zijn in de coronaperiode niet veranderd. Kinderen krijgen nu een aanbod dat ze normaal niet krijgen en verlaten na een paar jaar fitter de school."

BestemmingNL in Stax&Toine

Beperkte bewegingsruimte deze zomer, maar zeeën van tijd. Tijd om na te denken over welke kant we op willen. Hoe organiseer je sociaal contact binnen de beperkingen? Hoe zorg je voor ontspanning? Hoe wil je wonen? Waar wil je ècht je geld aan uitgeven? En hoe blijf je gezond?Stax&Toineis deze zomer op zoek naar: BestemmingNL.

Ster advertentie
Ster advertentie