Binnenland
KRO-NCRV

Londense ziekenhuisbaas Marcel Levi: langer wachten met tweede prik kan best

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Londense ziekenhuisbaas Marcel Levi: langer wachten met tweede prik kan best

Marcel Levi is net klaar met het visite lopen in zijn overvolle ziekenhuis in Londen. In gesprek met Carl-Johan de Zwart in het programma 1 op 1 noemt de voormalige bestuursvoorzitter van het Nederlandse AMC het aantal patiënten op zijn covid-afdeling "indrukwekkend".

Londense ziekenhuisbaas Marcel Levi: langer wachten met tweede prik kan best

In het Verenigd Koninkrijk hebben ziekenhuisdirecteuren en artsen vanochtend de noodklok geluid over het dreigende beddentekort door het snel stijgend aantal coronapatiënten.

Gisteren kwamen er ruim zestigduizend nieuwe besmettingen bij en zijn er, in één dag, 1075 Britten aan het coronavirus overleden. Marcel Levi, CEO van het University College London Hospitals noemde de aantallen eerder al 'duizelingwekkend' waar denkt dat het Britse gezondheidssysteem deze aantallen de komende drie weken nog wel zal volhouden. "Mensen die ziek zijn geworden door de nieuwe variant hebben vrijwel dezelfde symptomen als deze mensen die ziek worden van de oorspronkelijke variant."

Wel zijn de cijfers onbegrijpelijk, want opeens schijnt de zogenaamde 'Britse variant' van het virus weer in besmetting af te nemen. In Engeland wordt iedereen namelijk getest van welke variant men ziek is geworden en epidemiologen staan voor in raadsel.

In Nederland wordt niet zo nauwkeurig getest en is niet duidelijk hoe deze nieuwe mutatie van het virus rondgaat in ons land. Levi: "Nederland loopt in vergelijking met het VK voor in de daling van het aantal besmettingen. Ze moeten de niet de fout maken te snel te stoppen met de maatregelen, maar zorgen dat de besmettingscijfers goed zijn gedaald als er weer wordt versoepeld. Anders ben je zo weer terug bij af."

Vaccineren

Hadden wij gisteren ons eerste startdag van vaccineren, in Groot-Brittannië werd de eerste prik al 8 december vorig jaar gezet. Daar zijn ze in een rap tempo bezig met vaccineren en het doel is 13 miljoen kwetsbaren beschermd te hebben rond half februari. Om dat te bereiken wordt de tweede prik uitgesteld. Levi: "De overweging om dat te doen is dat een groot deel van de mensen na één prik al voor 95% beschermd is. Niemand komt na die prik in het ziekenhuis." En als de druk op de zorg afneemt, dan kun je de maatregelen rondom een lockdown ook versoepelen.

Bijsluiter

Over het advies van de farmaceuten om toch echt na drie weken die tweede injectie te krijgen, antwoordt Levi: "Er staat zo veel in de bijsluiter waar je je niet altijd iets van aantrekt. Nu wordt in Groot-Brittannië niet nauwkeurig de kleine lettertjes gevolgd, maar kun je wel meer voor een grote groep doen."

Snelheid is volgens Levi zeer belangrijk bij het vaccineren. Hoe eerder je mensen beschermd, hoe meer levens je kunt redden. Maar of die spoed niet te kostte gaat van nauwkeurigheid, bijvoorbeeld door een wankel ICT systeem, zoals waar in Nederland voor wordt gevreesd? Daar moet Levi om lachen: "Het is een heel simpel systeem. Je koppelt een persoonlijk nummer aan een injectiedatum en dat is het hele systeem van de die database. Dat kan iedere middelbare scholier maken."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie