Binnenland

Je keuken schoonmaken met deze 4 tips: zo doe je dat

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Je keuken schoonmaken met deze 4 tips: zo doe je dat

[AVROTROS] Wat kan je doen om je keuken spic en span te houden? Moet je een vast schoonmaakschema hebben of wacht je tot je aanrecht er echt vies uitziet? Rob Geus geeft je tips waar je op kan letten.

Video niet beschikbaar

Rob Geus is niet alleen kok, maar ook hygiënedeskundige en bekend van programma's als 'De Smaakpolitie' en 'Red mijn vakantie!'. Hij inspecteert horecagelegenheden op hygiëne.

Begin met de koelkast!

Waar moet je beginnen als je in de keuken staat? Geus tipt om met de koelkast te starten. Vaak zijn koelkasten te vol en is de manier van indelen niet op orde. "Voedingswaren moet je goed scheiden. Zet risicowaren onderin en voeding dat niet snel bederft bovenin. Dek vis altijd af, want door onafgedekte vis kan de melk zuur worden." Het is verstandig om elke dag te kijken of een product nog houdbaar is.

Maak de koelkast en diepvries elke dag met een doekje even schoon. Geef de koelkast elke maand een grote beurt en ontdooi de vriezer elk kwartaal. Maak hem dan ook meteen schoon.

Gooi vaatdoekjes weg of was ze

Vaatdoekjes blijken een enorme bron van e-coli bacteriën te zijn. "Ze blijven te lang liggen en er wordt van alles mee schoongemaakt. Zelfs de vloer en de kattenbak." Geus wijst op het gevaar van kruisbesmetting. Hij is daarom meer fan van keukenpapier. Als je besluit vaatdoekjes te wassen, doe dat dan op een hogere temperatuur dan zestig graden.

Gebruik meerdere snijplanken

Veel mensen snijden alles nog lekker op één plank. Geus zegt dat je er minimaal vijf moet hebben in verschillende kleuren. "Voor elk soort product heb je een vaste kleur. Scheid vis en kip."

Vet levert brandgevaar op

Frituurpannen worden vaak verwaarloosd. "Vet wordt niet ververst, stinkt, koekt aan en zorgt voor vuil", zegt Geus. Hij waarschuwt voor aangekoekt vet. "Dat levert uiteindelijk brandgevaar op. Maak je gaspitten regelmatig schoon, net als de afzuigkap. Doe dat minimaal eens per maand."

Je keuken schoonmaken met deze 4 tips: zo doe je dat

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie