Binnenland

Werken brillen die blauw licht filteren wel?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Werken brillen die blauw licht filteren wel?

[AVROTROS] Het bedrijf Blueberry belooft dat hun brillen schadelijk blauw licht filteren, terwijl de glazen nauwelijks getint zijn. Werken de brillen wel en is blauw licht überhaupt wel schadelijk? Tom van den Berg is natuurkundige en onderzoeker aan het Nederlands Herseninstituut en gespecialiseerd in optiek. Hij is niet overtuigd door de claims van Blueberry.

Video niet beschikbaar

Glazen moeten geel zijn

Als je wilt dat een bril een aanzienlijke hoeveelheid blauw licht wegfiltert, gaat een bril met heldere of slechts zeer licht getinte glazen daarbij weinig helpen. Een bril die goed blauw licht filtert, heeft volgens Van den Berg knalgele glazen. Volgens de klantenservice van Blueberry zijn de glazen van het bedrijf helder of slechts zeer licht getint.

Wetenschappelijk niet bewezen

Volgens Van den Berg is het niet wetenschappelijk bewezen dat blauw licht daadwerkelijk slecht is voor je ogen. Je beschadigt wel degelijk je ogen als je recht in de zon kijkt, maar er is geen wetenschappelijke onderbouwing dat de minieme hoeveelheid licht die van een beeldscherm af komt, slecht voor je ogen is.

Melatonineproductie

Ook het verhaal dat je minder goed slaapt van het kijken naar beeldschermen, is niet wetenschappelijk bewezen. Het is wel waar dat het blauwe licht dat van de zon afkomt, je overdag wakker en fit houdt en je ’s avonds bij minder licht slaperiger wordt, maar die relatief kleine hoeveelheid licht die het scherm van je telefoon of televisie uitstraalt, doet daar volgens Van den Berg weinig aan af.

Reactie Blueberry

We hebben Blueberry om commentaar gevraagd. Het bedrijf zegt dat het ‘alom bewezen is dat door langdurige blootstelling aan blauw licht ons bioritme in de war raakt. En dat heeft dan weer negatieve invloed op de gezondheid.’

Verder heeft het bedrijf nog een opmerking over de kleur van het glas: ‘Als laatste een korte reactie op de opmerking dat ‘alleen gele glazen blauw licht kunnen filteren’. Als jullie ons product gekocht hebben en hebben bekeken dan zien jullie dat er een hele lichte gele gloed in de lens zit. Het mooie van ons product is dat wij dit enorm hebben weten te beperken wat het cosmetische deel weer ten goede komt.’

Werken brillen die blauw licht filteren wel?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie