Binnenland
BNNVARA

Explosieve post: hoe spoor je de afzender van bombrieven op?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Explosieve post: hoe spoor je de afzender van bombrieven op?

Een reeks bombrieven heeft voor opschudding gezorgd bij verschillende bedrijven in de Randstad. Er zijn - gelukkig - nog geen slachtoffers gevallen, maar de dader is ook nog niet gepakt. Hoe spoor je de afzender van deze brieven op? Dat bespreken Mick van Wely en Marco Bosmans in De Nieuws BV.

De intensiteit van de hoeveelheid brieven is uniek en verbaasde misdaadverslaggever Mick van Wely. Onder andere een makelaarskantoor, verschillende tankstations, een bank en enkele hotels kregen een brief toegestuurd.Hij dacht dat de dader daarom wel snel gepakt zou worden: "Normaal gesproken bij zoiets stuur je eerst een waarschuwing, nog een keer een waarschuwing en daar zit meestal wel wat tijd tussen."

Van Wely: "In dit geval was er echt een lawine aan poststukken. In totaal zijn er nu 18 brieven onderschept . Dat viel heel erg op. Daarom dacht ik, dit is iemand met een kamikaze actie en hij is binnen no time gepakt."

Politie staat voor een raadsel

Maar de politie staat voor een raadsel en blijkt nog helemaal geen idee te hebben van wie de bombrieven komen. Dat betekent natuurlijk niet dat ze niks doen. Volgens Van Wely maken ze gebruik van verschillende soorten specialisten.

Van Wely: "Er wordt altijd contact gezocht met rechercheurs die er ervaring mee hebben. In dit geval de Groningse 'Jumbobommer' zaak. Er worden profilers op losgelaten; mensen die proberen een ID te schetsen van de mogelijke dader. Die contacten zijn er wel."

Aanknopingspunten

Incassobedrijf CIB heeft vandaag laten weten dat de ontvangers van de bombrief geen klanten van CIB zijn. Dat is raar volgens Van Wely: "Waarom zou je elke keer dezelfde afzender doen? Is er dan toch ergens een link tussen de dader en dat bedrijf? Is het rancune, een ontslagen medewerker? Dat maakt altijd deel uit van het onderzoek."

Maar ook de brieven zelf kunnen aanknopingspunten in het onderzoek geven vertelt forensisch adviseur Marco Bosmans: "Het eerste wat je gaat doen, is kijken aan de binnenzijde van de brief. De buitenzijde van de brief en de envelop is bij zoveel mensen in handen geweest dat je daar eigenlijk niet zoveel sporen meer van af kunt halen die dader gerelateerd zijn."

DNA opsporen

Bosmans: "Dus je gaat kijken naar die plekken waar dat wel te vinden is. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld de achterzijde van stickers die in dit geval geplakt zijn. Daar kun je de achterzijde bemonsteren op de aanwezigheid van vingerafdrukken en de aanwezigheid van biologische sporen waar je DNA uit zou kunnen halen.”

Zelfs de tekst op de brieven zou informatie prijs kunnen geven. Al is dat niet heel makkelijk. Bosmans: "Je kunt tegenwoordig aan de geprinte tekst zien wat voor printer er gebruikt is. Maar dat soort informatie heeft pas zin als je het ergens mee kunt vergelijken. Het lettertype dat gebruikt is of een bepaalde printkop die gebruikt is zegt niet direct iets over de persoon die hier achter zit, en dat is het eerste waar je op uit wil komen."

Wanneer zijn de stukken gepost?

Een van de andere dingen waar de politie tegen aan loopt is dat ze niet terug kunnen halen wanneer de stukken op de post zijn gedaan. En daar zijn ze niet blij mee volgens Van Wely: "Ik heb begrepen dat de politie daar heel erg mee zit, dat het tegenwoordig niet meer zo makkelijk is om te achterhalen waar het op de post is gedaan."

Van Wely: "Dat kun je natuurlijk achterhalen, (in die en die wijk rond een uur of 10) en dan kun je camerabeelden terugkijken. Dan kun je letterlijke beelden hebben van iemand die het op de post doet."

Volgens van Wely hoeven we niet te verwachten dat er losgeld betaald gaat worden. Het blijft dus vooralsnog een grote zoektocht en het is afwachten wanneer we weer iets horen van de bombriefzender.

Explosieve post: Hoe spoor je de afzender van bombrieven op?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie