Binnenland

Cash nog altijd king in Duitsland

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cash nog altijd king in Duitsland

Veel Nederlanders zullen weinig moeite hebben met een online betaling in een webshop bijvoorbeeld. Maar in Duitsland ligt dat anders. Uit nieuw onderzoek blijkt opnieuw dat Duitsers online betalingen wantrouwen.

Slechts vier procent van de Duitsers regelt de financiƫn zorgeloos online. En meer dan zeventig procent betaalt nog steeds liever contant dan online, zo valt te lezen in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De cijfers verbazen Gabi Helfenstein niets. Tijdens haar werk voor ABN Amro merkte ze dat Duitse klanten altijd op de hoede zijn. "Duitsers zijn heel voorzichtig met hun gegevens. De wet op privacy staat zelfs in de grondwet." Dat komt voor een groot deel door de geschiedenis, weet Helfenstein. "Tijdens de tweedeling van Duitsland zijn er heel veel gegevens van Duitsers verzameld. De ene helft bespioneerde de andere helft. Die herinnering zit nog diep."

Helfenstein merkt dat nog geregeld: "Ik woon al twintig jaar in Nederland. Als ik vrienden van vroeger online zoek, vind ik niemand, nul resultaten en dat is meer de regel dan de uitzondering." Het is ook een samenloop van omstandigheden, erkent ze. Duitsers die op vakantie gaan, lopen nog steeds met een dikke portemonnee rond. Ze hebben nooit echt kunnen wennen aan betalen zonder cash: "Vroeger was het namelijk heel duur voor winkeliers om pinbetalingen aan te bieden."

Generaties

Helfenstein lanceerde namens ABN Amro de betaalapp Tikkie in Duitsland. Dat viel nog niet mee, al ziet ze wel een verschil in generaties: "De adaptatie van jonge mensen is hoger. Maar dan nog heb je ouders die zeggen: 'Pas wel op! Is het wel veilig?' En ook de media staan vol met deze kwesties. Toen de laatste iPhone uitkwam, schreven Nederlandse media: 'iPhone veel te duur!' Terwijl de Duitse koppen waren: 'Is gezichtsherkenning wel veilig?'"

Hebben de Duitsers misschien ook niet een beetje gelijk? "Ik denk dat Nederlanders wel heel gemakkelijk om gaan met hun privacy. Dus een middenweg is geen slecht idee. We moeten van elkaar blijven leren."

Ster advertentie
Ster advertentie